Yener Dönmez

Yener Dönmez

Arabadan bayrağı kaldır

Arabadan bayrağı kaldır

Kul­lan­dı­ğım oto­mo­bi­lin ar­ka ca­mı­nın önü­ne bir Türk Bay­ra­ğı se­ri­li. 

Bir ar­ka­da­şım bay­ra­ğı ora­dan kal­dır­ma­mı is­te­di.  

PKK yan­lı­la­rı­nın son dö­nem­de sık sık olay çı­kar­dı­ğı­nı, son ola­rak Ko­ba­ni kut­la­ma­la­rın­da da olay­lar ol­du­ğu­nu, gös­te­ri­ci­le­re ya­kın bir yer­den geç­mem ha­lin­de ara­ba­ma sal­dı­rı ola­ca­ğı­nı söy­le­di. 

Yan­lış an­la­ma­yın bah­set­ti­ği yer İs­tan­bul.

Ayn Al Arab, ya da ar­tık di­li­mi­ze yer­leş­ti­ği şek­liy­le Ko­ba­ni'de PYD/PKK'ya bağ­lı güç­ler ha­ki­mi­ye­ti ele ge­çir­di­ler. Bu ne­den­le Tür­ki­ye'nin pek çok ye­rin­de se­vinç gös­te­ri­le­ri, ha­va­i fi­şek­li kut­la­ma­lar, ha­lay­lı gös­te­ri­ler olu­yor. 

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın da tep­ki gös­ter­di­ği bu gös­te­ri­ler­le il­gi­li tar­tış­ma su kal­dı­rır cins­ten. IŞID Ko­ba­ni'yi bo­şalt­tı mı yok­sa PKK ora­da bir za­fer mi el­de et­ti?

IŞID'ın elin­de­ki güç ve im­kan­lar­la PKK gi­bi bir ör­gü­te ora­yı dar ede­bi­le­ce­ği­ni tüm ra­por­lar söy­lü­yor­du. Er­do­ğan'ın da "Ko­ba­ni düş­tü dü­şe­cek" söz­le­ri­nin al­tın­da bu var­dı. IŞID'ın dün­ya­nın dik­ka­ti­ni Ko­ba­ni'ye çe­ker­ken asıl he­de­fi olan Irak top­rak­la­rın­da yer­leş­me sağ­la­dı­ğı te­zi­ni doğ­ru­la­yan pek çok ge­liş­me de ol­du. 

Ko­ba­ni olay­la­rı­nın so­nu­cun­da Tür­ki­ye açı­sın­dan kri­tik bir ge­liş­me ya­şan­dı. Ora­da ya­şa­yan 200 bin ki­şi Tür­ki­ye'ye geç­ti. Bun­la­rın ge­ri dö­ne­cek­le­ri­ni bek­le­mek ha­yal. Ge­ri­de bir şe­hir de­ğil ha­ra­be kal­dı çün­kü. 

200 bin ki­şi­nin ara­sın­da PKK sem­pa­ti­zan­la­rı­nın ezi­ci bir ço­ğun­lu­ğu ol­du­ğu söy­le­ni­yor. IŞID'la ya­şa­nan mü­ca­de­le ve so­nun­da PKK'nın böl­ge­yi ha­ki­mi­ye­ti­ne ge­çir­me­si 200 bin ki­şi­den sem­pa­ti bes­le­me­yen­le­ri de sem­pa­ti­zan yap­mış­tır. 

Pe­ki PKK'ya hay­ran­lık­la ba­kan bu 200 bin ki­şiy­le il­gi­li Tür­ki­ye na­sıl prob­lem­ler ya­şa­ya­cak ge­le­cek­te?

Ço­ğu Tür­ki­ye'ye geç­tik­ten son­ra so­kak­lar­da kal­ma­ya baş­la­yan bu ki­şi­le­rin genç ço­cuk­la­rı­nın PKK'dan uza­tı­lan ele "ha­yır" de­me­si­ni bek­le­mek zor. Dağ ve şe­hir kad­ro­la­rı­na ye­ni kan.

Ar­tık giz­le­me ge­re­ği de duy­mu­yor­lar. PKK, Ha­zi­ran'da ya­pı­la­cak Ge­nel Se­çim­ler­den son­ra­sı­na ha­zır­la­nı­yor. Se­la­hat­tin De­mir­taş'ın de­yi­miy­le "da­na­nın kuy­ru­ğu­nu ko­par­ta­cak­la­rı" dö­nem bu. 

Böl­ge­ye bak­tı­ğı­mız­da IŞID'ın yap­tık­la­rı da PKK'nın yap­tık­la­rı da en bü­yük za­ra­rı Tür­ki­ye'ye ve­ri­yor. Bü­tün plan­lar­da, bü­tün olan­lar­da fa­tu­ra Tür­ki­ye'ye. 

Böl­ge­de Kürt dev­le­ti­nin ku­ru­la­bil­me­si için ka­ğıt üs­tün­de ge­rek­li şart­la­rı alt al­ta yaz­sa­nız an­cak bu ka­dar olur. Lis­te­de­ki şart­la­rın ya­rı­dan ço­ğu ha­ya­ta geç­miş du­rum­da. 

İs­lam ale­mi ise ba­şı­nı kal­dı­rıp bu olan­la­ra ba­ka­cak hal­de de­ğil. İç ka­rı­şık­lık­lar, iç sa­vaş­lar, tef­ri­ka der­di...

Dün­ya­da öl­dü­rü­len her 10 Müs­lü­man­dan 9'unu yi­ne Müs­lü­man­lar öl­dü­rü­yor. 

Pat­la­yan araç­lar, bom­ba­la­nan ca­mi­ler, mez­hep sa­vaş­la­rı, iç ka­rı­şık­lık­lar, dar­be­ler...

To­par­la­nıp "Vah­det"i sağ­la­ma­dık­ça ne mem­le­ke­ti­miz ne İs­lam ale­mi bo­yun­du­ru­ğu yer­den kal­dı­ra­maz. 

Ha­ya­ta, so­kak­la­ra, ek­ran­la­ra, in­ter­ne­te bak­tı­ğım­da bu şu­ur­dan çok uzak­ta ol­du­ğu­mu­zu gö­rü­yo­rum ma­ale­sef. 

Ah­lak­sız­lık her bo­yu­tuy­la öy­le­si­ne yay­gın ki, “Vah­det Şu­uru­na­” ulaş­mak için önü­müz­de uzun bir yol var. 

Geç­miş­te yay­gın olan "Ba­tı'nın tek­no­lo­ji­si­ni ala­lım, ah­lak ve kül­tü­rü­nü al­ma­ya­lım" ba­kış açı­sı İs­lam dün­ya­sın­da olan­lar ne­de­niy­le va­him bir so­nu­ca ev­ril­di. Ar­tık "Ba­tı'nın tek­no­lo­ji­si­ni de, ah­la­kı­nı da ala­lım" di­yen genç­ler çık­tı or­ta­ya. 

Ba­tı dün­ya­sın­da­ki ge­lir da­ğı­lı­mı, sos­yal ada­let, hu­kuk, in­san hak­la­rı gi­bi hu­sus­la­rı gör­dük­çe bun­la­rı söy­lü­yor genç­le­ri­miz. Çün­kü ar­tık mil­yon­lar­ca ki­şi yurt dı­şı­nı hem zi­ya­ret ede­rek gö­rü­yor hem de in­ter­net ve med­ya ara­cı­lı­ğıy­la ta­kip edi­yor.

Tür­ki­ye hız­la ya­yı­lan "Ba­tı'ya ah­la­ken de hay­ran­lık" dal­ga­sı­nı kır­mak için bir va­ha ola­bi­lir­di. Eko­no­mi­si, de­mok­ra­si­si, in­san hak­la­rın­da­ki has­sa­si­ye­ti, hu­zur ve re­fa­hıy­la bir Tür­ki­ye mo­de­li oluş­tu­ru­la­bil­se, bü­tün İs­lam ale­mi­nin ken­di­ne öz­gü­ve­ni ge­le­cek, komp­lek­si kı­rı­la­cak­tı. 

Ma­ale­sef yu­kar­da PKK me­se­le­sin­den baş­la­ya­rak say­dık­la­rım, Tür­ki­ye'yi de ken­di için­de tef­ri­ka­lar ve bö­lün­müş­lük­le­re iti­yor. 

Mem­le­ket­te Vah­det, İs­lam Ale­min­de Vah­det...

Bir­li­ğe, bü­tün­lü­ğe Vah­de­t’­e mec­bu­ruz.

Baş­ka ça­re yok!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yener Dönmez Arşivi