Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Irak’taki Tarihi Eserler Yok Ediliyor

Irak’taki Tarihi Eserler Yok Ediliyor

Bir­kaç gün­den be­ri, Mu­sul ve ci­va­rın­da­ki ta­ri­hi eser­le­rin, hey­kel­le­rin, tür­be­le­rin yı­kıl­dı­ğı­nı ve kü­tüp­ha­ne­le­rin ya­kıl­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. 

İn­san­lı­ğın bin­ler­ce yıl­da bi­rik­tir­di­ği zen­gin­lik, IŞİD mi­li­tan­la­rı ta­ra­fın­dan yok edi­li­yor.
İn­ter­net­te gör­müş­sü­nüz­dü­r… Kü­tüp­ha­ne­ler ca­yır ca­yır ya­kı­lı­yor; hey­kel­ler bal­yoz­lar­la kı­rı­lı­yor; tür­be­ler vah­şi­ce yok edi­li­yor. Bun­la­rı ya­pan­la­rın, de­ğil Müs­lü­man, in­san ol­du­ğu söy­le­ne­mez. 
Ira­k’­ta bu kül­tür ve me­de­ni­yet vah­şe­ti ya­pı­lır­ken, bü­tün dün­ya ön­ce İs­la­mi­ye­t’­ten nef­ret edi­yor. Bu vah­şi­ler, böy­le yap­mak­la, İs­lâ­m’­a hiz­met et­mi­yor­lar; tam ter­si dün­ya­yı İs­la­m’­dan so­ğu­tu­yor­lar. Ge­li­nen du­rum­da, İs­lâ­m’­a za­rar ve­ren bu vah­şi­le­rin, İs­lam dı­şı or­ga­ni­zas­yon­la­rın pi­yo­nu ol­ma­dı­ğı­na kim­se­yi inan­dı­ra­maz­sı­nız.

Bu vah­şet­le ba­tı bir taş­la iki kuş vu­ru­yor. İl­ki, dün­ya­’nın İs­lâ­m’­dan uzak­laş­ma­sı ve gi­de­rek bü­tün dün­ya­da bir nef­ret uyan­dır­ma­sı. İkin­ci­si ise, Ba­tı me­de­ni­ye­ti ve uy­du­ruk Ame­ri­kan kül­tü­rü kar­şı­sın­da bü­yük bir âbi­de ola­rak du­ran Do­ğu me­de­ni­ye­ti­nin te­me­li olan eser­ler, in­san­lık ha­fı­za­sın­dan yok edi­li­yor. Ta­bi­i, bu ha­fı­za kay­bı da Ba­tı­’nın işi­ne ya­rar. Bo­şa­lan ha­fı­za, İn­gil­te­re ve onun kov­bo­yu ABD ta­ra­fın­dan dol­du­ru­la­rak, bü­tün dün­ya “gö­nül­lü kö­le­” hâ­li­ne ge­ti­ri­li­yor.
Ya­rın öbür gün, Hz. Ali ve Hz. Hü­se­yin tür­be­le­ri ile be­ra­ber, Irak top­rak­la­rın­da med­fûn bu­lu­nan pek çok din bü­yü­ğü­nün tür­be­si de ter­le bir edi­lir­se, 100 yıl son­ra­sı bu coğ­raf­ya İs­la­m’­dan arın­dı­rıl­mış olur. Ki­min işi­ne ya­rar bu? Müs­lü­man­la­rın mı, Ba­tı­’nın mı?

Ted­ri­ci ola­rak si­lin­miş bir ha­fı­za ve bu­na pa­ra­lel ola­rak ge­liş­ti­ril­miş bir İs­lam nef­re­ti, 22. Yüz­yıl­da, İs­lâ­m’­ın yer­yü­zün­den sil­me gay­ret­le­ri­nin baş­lan­gı­cı­dır.
El­le­rin­de bal­yoz­la­r… Bin­ler­ce yıl­lık hey­kel­le­ri vah­şi­ce yı­kan ve tuz­la buz eden gö­rün­tü­ler, in­san olan her­kes­te de­rin bir nef­ret uyan­dı­rır. 

Mu­su­l’­da ya­kı­lan kü­tüp­ha­ne, Os­man­lı­’nın Or­ta­do­ğu­’da­ki en önem­li ya­zı­lı bel­ge­le­rin­den bi­ri­nin mu­ha­fa­za edil­di­ği bir yer­di. El yaz­ma­sı eser­ler, ta­rih ve­si­ka­la­rı, ha­ri­ta­lar, ta­pu ka­yıt­la­rı, ar­şiv def­ter­le­ri­… Bun­la­rın hep­si ya­kıl­dı. Tıp­kı Hü­la­gu­’nun 13. Yüz­yıl­da ya­kıp yık­tı­ğı gi­bi ya­kıl­dı ama o Hü­la­gu bi­le kü­tüp­ha­ne­le­ri yak­mış ama baş­ta hey­kel­ler ol­mak üze­re di­ğer eser­le­re za­rar ver­me­miş­ti. Bun­lar Hü­la­gu­’dan da be­ter çık­tı­lar. Hem de İs­lâm adı­na çık­tık­la­rı­nı söy­le­yip in­san­la­rı İs­lâ­m’­dan nef­ret et­ti­rir­ce­si­ne bir vah­şet ser­gi­le­di­ler.   

Ha­tır­lar­sı­nız, 6-7 Ekim 2014 olay­la­rın­da, PKK’­lı eş­kı­ya­lar da Di­yar­ba­kı­r’­da Zi­ya Gö­kalp evi­ni yak­mış­lar ve ora­da­ki ki­tap­la­rın da yan­ma­sı­na yol aç­mış­lar­dı. Bun­lar­da­ki vah­şet zih­ni­ye­ti ile IŞİ­D’­de­ki vah­şet zih­ni­ye­ti ay­nı­dır. Ne de ol­sa, iki­si de Do­ğu te­rö­ris­ti­dir ve do­ğu te­rö­ris­ti­ni kül­tür­le, me­de­ni­yet­le hiç ala­ka­sı yok­tur; hat­ta bun­lar kül­tür ve me­de­ni­ye­te düş­man­dır­lar. Ve bun­la­rın düş­man­ca ta­vır­la­rı, ya­rın öbür gün, bu top­rak­la­ra yer­leş­me­yi dü­şü­nen Ba­tı için, gel­dik­le­rin­de es­ki ve kök­lü kül­tür­ler­den arın­mış bir coğ­raf­ya­ya ra­hat bir şe­kil­de yer­leş­me pro­je­si­nin bir aşa­ma­sı­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi