Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Maalesef Haklı Çıktık

Maalesef Haklı Çıktık

MAK Da­nış­man­lı­k’­ın son an­ket so­nu­cu da gös­ter­di ki, en­di­şe­le­ri­mizde hak­lı çık­tık. 

Çö­züm Sü­re­ci­’nin ba­şın­dan bu ya­na di­li­miz dön­dü­ğün­ce ya­zıp çiz­dik, si­ya­si ira­de­yi uyar­dık.

“Yap­ma­yın et­me­yin. Te­rör ör­gü­tü ile ma­sa­ya otu­rul­ma­z” de­dik.

“Bir me­se­le bu şe­kil­de çö­zü­me ka­vuş­maz, ak­si­ne da­ha da için­den çı­kıl­maz bir hal alı­r” de­dik.

Bir ta­kım gö­rüş­me­ler ya­pı­lı­yor­sa da bu­nun bu şe­kil­de gös­te­re gös­te­re ve ma­sa et­ra­fın­da ola­ma­ya­ca­ğı­nı, bu gi­bi iş­le­rin giz­li ka­pak­lı ve gay­ri res­mi yol­lar­la yü­rü­tü­le­bi­le­ce­ği­ni kay­det­tik. 

Ak­si hal­de bu­nun te­rör ör­gü­tü­nü meş­ru­laş­tı­ra­ca­ğı­nı, kah­ra­man­laş­tı­ra­ca­ğı­nı; bi­ti­ril­mek is­ten­di­ği be­lir­ti­len te­rö­rü da­ha da pa­laz­lan­dı­ra­ca­ğı­nı ifa­de et­tik.

Uya­rı­la­rı­mız dik­ka­te alın­ma­dı.

Mil­le­ti­miz İm­ra­lı­’da­ki te­rö­rist­ba­şı­nın, Kan­di­l’­de­ki PKK ele­baş­la­rı­nın ve ara­da me­kik do­ku­yan si­ya­si uzan­tı­la­rı­nın ağ­zı­na bak­tı­rıl­dı. 

Te­rör ör­gü­tü ve si­ya­si uzan­tı­la­rı hiç­bir söz­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me­me­le­ri­ne rağ­men, ta­viz­ler ve­ril­me­ye de­vam edil­di. 

Dol­ma­bah­çe­’de­ki o gö­rün­tü­ye ka­dar gö­tü­rül­dü iş.

Se­çim­le­rin yak­laş­ma­sı ve mil­le­tin çok önem­li bir bö­lü­mü­nü ren­ci­de eden bu açı­lım po­li­ti­ka­la­rı­na tep­ki ses­le­ri yük­sel­me­ye baş­lan­dı­ğı­nı gö­ren si­ya­si ira­de, toz kon­dur­ma­dı­ğı HDP’y­le, Kan­di­l’­le bir an­da kav­ga­ya gi­riş­ti ve bu kav­ga se­çi­me ka­dar sü­re­cek­tir. 

Da­ha ön­ce de yaz­dık, iş iş­ten geç­ti ar­tık.             

HDP açı­lı­mın mey­ve­le­ri­ni top­la­dı top­la­ya­ca­ğı ka­dar.

Açı­lım­la HDP’­ye al­tın tep­si­de su­nu­lan oy­la­rı ge­ri­ye çe­vir­mek müm­kün de­ğil ar­tık. 

Açı­lım­la ırk­çı­lık de­ğir­me­ni­ne su ta­şın­dı, bu da HDP’­yi 3-4 yıl ön­ce­si­ne ka­dar ha­yal bi­le ede­me­ye­ce­ği bir oy ora­nı­na ulaş­tır­dı.

Öca­lan için, Kan­dil için, De­mir­taş için gö­zü­nü kırp­ma­dan öle­cek ve öl­dü­re­cek ki­şi sa­yı­sı kat­be­kat art­mış du­rum­da bu­gün. 

MA­K’­ın araş­tır­ma­sı­na gel­me­den ön­ce, be­lirt­me­li­yim ki, söz­ko­nu­su araş­tır­ma fir­ma­sı HDP’­ye fa­lan ya­kın bir fir­ma de­ğil.

Ak­si­ne AK Par­ti­’ye ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nir.  

7 Ha­zi­ra­n’­da ilk de­fa oy kul­la­na­cak olan genç­le­re, ter­cih­le­ri­ni so­ru­yor MAK, Her 100 de­nek­ten 18’i “HD­P” di­yor.

Dü­şü­ne­bi­li­yor mu­su­nuz, 3-4 yıl ön­ce­si­ne ka­dar oy ora­nı yüz­de 5-6’lar­da olan HDP’­nin, 7 Ha­zi­ra­n’­da ilk de­fa oy kul­la­na­cak genç­ler ara­sın­da­ki oy ora­nı yüz­de 18.

HDP yüz­de 10 ba­ra­jı­nı ge­çer­se iş­te bu genç­ler­le ge­çe­cek­tir. 

Bu­nun bir di­ğer an­la­mı da, HDP gi­bi te­rör­den bes­le­nen bir ör­gü­tün iler­le­yen se­çim­ler­de oyu­nu yüz­de 18-20’le­re ka­dar çı­ka­ra­bi­le­ce­ği­dir. 

En son 21 Ma­yı­s’­ta şöy­le yaz­mış­tık: 

“Sa­ye­niz­de, özel­lik­le ilk de­fa oy kul­la­na­cak olan Kürt kö­ken­li­le­rin he­men he­men ta­ma­mı­nın ido­lü Öca­la­n’­dır, Ka­ra­yı­la­n’­dır, De­mir­ta­ş’­tır. Bu genç­le­re bu sa­at­ten son­ra ne­yi an­la­ta­bi­lir­si­niz.”

So­nuç: Hem de Hü­kü­me­t’­e ya­kın MA­K’­ın an­ket so­nu­cu gös­te­ri­yor ki, göz­lem­le­ri­miz­de, uya­rı­la­rı­mız­da ma­ale­sef biz hak­lı çık­tık.

***

An­ket­te “AK Par­ti­” di­yen­le­rin ora­nı da(Yüz­de 24) son de­re­ce dü­şün­dü­rü­cü.  

Ge­nel­de yüz­de 40-45 ara­sın­da bir oyu ol­du­ğu tah­min edi­len AK Par­ti­’nin, ilk de­fa oy kul­la­na­cak ya­ni 18 ya­şın­da­ki genç­ler ara­sın­da­ki oy ora­nı­nın yüz­de 24 çık­ma­sın­da bir ga­rip­lik yok mu?

“CH­P” di­yen­le­rin(Yüz­de 25) bi­le ge­ri­sin­de.

AK Par­ti ik­ti­da­ra gel­di­ğin­de bu genç­ler 5-6 yaş­la­rın­da idi­ler.

AK Par­ti ik­ti­da­rı ile, AK Par­ti po­li­ti­ka­la­rı ile bü­yü­dü­ler.

Ya­ni “din­dar bir genç­lik ye­tiş­tir­me­” ama­cı­nı gü­den ve söy­lem­le­ri­ni, po­li­ti­ka­la­rı­nı bu te­me­le oturt­muş bir ik­ti­dar dö­ne­mi­nin genç­le­ri bun­lar.

La­kin gel gör ki, bu genç­ler çok baş­ka ka­fa­da! 

Ya gü­zel ör­nek olu­na­ma­mış, ya da “din­dar genç­li­k”­te söy­lem­den öte­ye ge­çi­le­me­miş. 

Bu­nun baş­ka bir iza­hı var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi