M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Diyanet’in Cemaatlerin Tarikatların Ana ve Temel Vazifeleri

Diyanet’in Cemaatlerin Tarikatların Ana ve Temel Vazifeleri

Başta Diyanet olmak üzere  bütün dinî cemaatlerin, tarikatların, grupların, parçaların ana ve temel vazifeleri nelerdir?

1. Henüz imana kavuşmamış insanların imana gelmeleri, imanla şereflenmeleri, imanlı olmaları için, nasıl çalışılması gerekiyorsa o şekilde çalışmak.

2. İman sahibi kimselerin  itikadının (inanç bilgilerinin) tashihi,  Kur’ana Sünnete uygun olması için çalışmak. Bozuk, bid’at inançları düzeltmek, dall ve mudil kimselere karşı Ehl-i İslamı korumak, sapıkları ve sapıklıkları red ve cerh etmek.

3. İmanları tehlikede olan kimselerin imanlarının korunması için en uygun tarzda çalışmak.

4. İmandan sonra İslam’ın ikinci temel şartı ve emri olan beş vakit namazın halk tarafından dosdoğru ve ehil imamların ardında cemaatle kılınması için çalışmak.

5. İslam’ın temel değerlerinden olan ihlâs için çalışmak, halka ihlası öğretmek.

6. Zekatın Kur’ana Sünnete Şeriata fıkha uygun şekilde verilmesi, böylece sosyal adaleti, Müslümanlar arası yardımlaşmayı ve paylaşmayı sağlamak.

7. Müslüman halkın Kur’an ve  Sünnet ahlakıyla ahlaklı, faziletli, meziyetli,  örnek  bir toplum olması için çalışmak, güzel ahlakı öğretmek, çirkin ahlakı kötülemek.

8. Dünya hizmet ve vazifelerini ihmal etmemek şartıyla  Müslümanların ahirete  yönelik olmalarını sağlamak, azgınlıkları azaltan  ve frenleyen ölümü en az günde bir kez hatırlatmak. Kabir hayatını, sorgu meleklerini, iyiler için kabrin Cennet bahçelerinden bir bahçe, kafirler için Cehennem çukurlarından bir çukur olduğunu, Mahşerde insanların toplanacaklarını, Mahkeme-i Kübra’da hesap vereceklerini, Mizan’ı, Sırat’ı düşündürmek.

9. Büyük günahların açıkta, açıkça, küstahça, meydan okurcasına işlenmelerine ve toplumun ifsad edilmesine engel olmak.

10. Emr-i Mâruf ve nehy-i münker yapmak.

11. Halka, bilhassa çocuk ve gençlere  ilmihal, ahlak, Şeriat  bilgilerini, öğrenilmesi herkese farz olan zarurî din kültürünü doğru olarak öğretmek ve bunların hayata uygulanmasını sağlamak.

12. Dünya üzerindeki bütün mü’minlerin tek bir Ümmet olduğunu, Allah’ın mü’min kullarını birbirlerine kesinlikle  kardeş ettiğini öğretmek, her Müslümana Ümmet şuurunu=bilincini aşılamak; uhuvveti (kardeşliği), tesanüdü ittihadı, vifakı bozacak her şeyden kaçındırmak. İttihad-ı İslam için var gücüyle çalışmak, propaganda yapmak. Henüz Müslüman olmayan insanların Ümmet-i Dâvet olduğunu, onların en uygun ve güzel metotlarla İslam’a çağırılmasının üzerimize farz olduğunu,  bunu yapmazsak veballerinin üzerimizde kalacağını  anlatmak ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa planlı ve programlı şekilde yapmak.

13. Bütün mü’minlerin, Resulullahın  (Salat ve selam olsun ona) bu devirde vekili, halifesi, varisi  olan râşid, âdil, âbid, muktedir, muttaqi, çok yüksek ahlaklı, faziletli bir İmam’a biat ve itaat etmeleri  için çalışmak.

14. Yeni kuşakları iyi yetiştirmek için  Kur’an, Sünnet ve Şeriat ilkelerine göre eğitim verecek İslam mektepleri açmak.

15. Halka rehberlik edecek icazetli hakikî ulema ve fukaha yetiştirilmesi için İslam Medreseleri açmak.

16. İş hayatının  İslama göre tanzim edilip  denetlenmesi için ahîlik, Fütüvvet teşkilatı kurulması için çalışmak.

17. Tarikatları yasaklayan insan haklarına aykırı kanunların kaldırılıp, Meclis-i Meşayih kontrolünde tasavvufî hizmetler için çalışmak.

18. Müslümanların bedevî, câhilî şifahî ilkel kültürden; medenî ve yüksek İslam kültür ve zihniyete geçmeleri için çalışmak. 

19. Tefrikaların, nifak ve şikakların, Müslümanlar arası  çekişme tepişme ve çarpışmaların kaldırılması, aralarında barış anlayış olması için çalışmak.

20. Her türlü lüks ve israfla mücadele etmek, Allahın, Resulünün ve  evliyaullahın istediği mütevazı ve kanaatli bir hayat tarzı için çalışmak.

21. İslam kadın ve kızlarını Allahın rızasına uygun şekilde, Kur’anın ve Sünnetin gösterdiği şer’î tesettüre  sokmak, şeytanî tesettürden uzak kalmaları için çalışmak, kıyafet konusunda doğru olana yönlendirmek.

22. Kadınların seks objesi haline getirilmelerine, KDV’li resmî veya yarı gizli seks köleliğine karşı olmak.

23. Müslüman halkı uyarmak, aydınlatmak, müjdelemek, bilgilendirmek, onlara rehberlik etmek.

24. Zinayla, ribayla, İslama aykırı şeytanî binalarla mücadele etmek.

25. Şeffaflık ve temizlik anketlerinde İslam ülkelerinin  listenin başında yer almaları için çalışmak.

26. Müslümanlara ve insanlığa hizmet edecek  çok vasıflı, güçlü, üstün, faziletli elemanlar yetiştirilmesi, vazifelerin ve emanetlerin bunlara verilmesi için çalışmak.

27. Okullarda karma eğitimi tenkit etmek ve bunun uygulamadan kaldırılması için çalışmak.

28. İmam-Hatip okullarında  beş vakit namazın cemaatle kılınması için çalışmak.

29. Bütün bunları, sadece Allah’ın yüce rızasını kazanmak için ihlasla yapmak; islamî hizmet ve vazifeleri  şahsî menfaatlere, zengin olmaya,  dünyevî sefil hırslara, siyasete  alet etmemek, asla din sömürüsü yapmamak.

***

İslamî, Kur’anî, imanî ana hizmetler bunlardır.

Neler hizmet değildir, onlardan da bir nebze bahs edeyim:

1. Minarelere hoparlörler koyup  bunları sonuna kadar açıp  yüz desibel veya şiddetli şekilde avaz avaz bağırtmak.

2. Camilere, secdeye mani olan  yapay elyaflı sağlığa aykırı yumuşak halılar koymak.

3. Camilerde WC WC Men Women  tuvalet  ticareti yapmak.

4. Vakit namazlarında çok az sayıda Müslümanın geldiği, bazen bir saf cemaat bile olmadığı müzeyyen, israflı camiler yaptırmak.

5. Cemaat veya tarikat holiganı,  militanı, fanatiği yetiştirmek.

6. Din baronlarını erbab haline getirircesine övmek, toplanan zekat paralarını, bu maksatla hazırlanan ve yayınlanan yüksek tirajlı propaganda kitaplarına harcamak.

7. Sivil darbe yapmaya teşebbüs etmek.

8. Birtakım siyaset adamlarının bürolarına, yatak odalarına böcekler, gizli kameralar ve mikrofonlar koyarak onların gizli ayıplarını tecessüs etmek, şantaj yapmak.

9. Cemaatleri, tarikatları bankacılığa, holdinglere ticarî ve iktisadî faaliyetlere alet etmek.

10. Farzları, müekked Sünnetleri ikinci plana atıp ticarî, turistik, ihtişamlı, israflı umreleri teşvik etmek. 

vs… vs…

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi