Yener Dönmez

Yener Dönmez

DAİŞ Gerçeği Budur

DAİŞ Gerçeği Budur

DAİŞ ya da bilinen adıyla IŞİD’le ilgili pek çok teori ortaya atılıyor. En yaygını da “İslam’ın imajını dünyada terörle ilişkili göstermek” için kurulduğu şeklinde. Ben daha farklı bir hedefin olduğunu düşünüyorum. 

IŞİD projesinin hayata geçirilmesini anlayabilmek için sonuçları üzerinden gitmemiz lazım. 

IŞİD’in girdiği bölgelerde ne oldu? Gelin hep beraber buna bakalım. 

Saddam devrildikten sonra Irak’ta kurulan parçalı yapıda, merkezi yönetimin varlığı ülkenin bütünlüğü için önemliydi. Gelir paylaşımı belli bir düzenekte yapılıyor, merkezi yönetimin ordusunun varlığı devam ediyordu. 

İLK ADIM: Dünyada IŞİD kadar hızla kurulup güçlenen ve yayılan başka bir örgüt yoktur. IŞİD kurulduktan kısa süre sonra Irak’a yönelik güçlü bir saldırı başlattı. Çok kısa sürede Irak’ın önemli bir bölümünde kontrolü ele geçirdiler.

Musul’da Türk büyükelçiliğinin işgali dahil. 

Irak’a yönelik bu ataktan sonra Bağdat, merkezi yönetimin ordusunu geri çekti. Bölge kime kaldı? Barzani’ye...

O günden beri Barzani bölgede çıkan petrolü istediği gibi satıyor ve merkezi yönetime tek kuruş vermiyor. Hem çok zenginleşti hem de ordusu ve kurumlarını çok güçlendirdi. Artık Bağdat’ın lafı Barzani bölgesine geçmez, geçemez… Özetle Irak’ın kuzeyinde fiilen bir Kürt devleti var. 

İKİNCİ ADIM: IŞİD, Suriye’de hızla yayılma süreci başlattı. Enteresandır IŞİD bir bölgeye yayılırken nasıl oluyorsa herkes alanı açıyor. Irak’ta böyle olmuştu. Suriye’de de IŞİD hızla yayıldı. Sonra başta Kobani olmak üzere bölgede Kürt güçleri çatışma başlattı. PYD o ana kadar dünyada çok gündemde olmayan bir yapıydı. IŞİD’le mücadelesi PYD’yi meşrulaştırdı. PKK gücünün önemli bir bölümünü buraya kaydırdı ve PKK da bu mücadele sayesinde dünyada itibar görmeye başladı. 

Bu süreçte Kürt örgütleri Avrupa’da, İngiltere’de ve pek çok yerde IŞİD’e karşı sokak gösterileri yaptılar ve uluslararası kamuoyunun desteğini kazandılar. 

Sonra ABD öncülüğünde koalisyon güçleri Irak’ta ve Suriye’de Kürt güçlerine desteğe başladı. IŞİD mevzileri vuruldu. ABD’nin ataklarıyla Suriye’de Kürtler dışındaki güçler alanı boşaltmak zorunda kaldılar. IŞİD’in yanında Özgür Suriye Ordusu’nun güçleri de belli noktalara çekildi. IŞİD sayesinde Irak’ta bölge Barzani’ye kaldığı gibi Suriye’de bölge PYD’ye kaldı...

ÜÇÜNCÜ ADIM: Bildiğiniz gibi İngiltere ile ABD’nin ünlü bir planı var. Taa Osmanlı döneminde adımını attığı Kürtleri kışkırtma ve bölgede Türklerle Araplar arasında tam kopukluğu sağlayacak Kürt devleti tesis etme. Bunu da dört parçaya oturtuyorlar. Türkiye-Irak-Suriye-İran’da kurulacak dört parçalı yapıların daha sonra bir federasyona dönüşmesi ve Kürt devletini kurması. Böylece bölgedeki bu dört devlet de istikrarsızlaşacaktı. Öyle de oldu.

Türkiye, Irak, İran yıllarca Kürt orjinli şiddetle mücadele etti. Buna son halkada Suriye de eklenmiş oldu. 
Şimdi Irak’ta artık bir Kürt devleti fiilen var. Petrol kuyuları, geliri, vergi sistemi ve ordusuyla. 

İkinci parça Suriye’de fiilen hayata geçmek üzere. PYD bölgede yerleşti, Avrupa gibi ülkelerde PYD yöneticileri üniformalarıyla Devlet Başkanları makamlarında “resmi” olarak ağırlanıyor. 

Üçüncü parçada sıra Türkiye’de. Ancak Türkiye’de Kürtleri kopartmak için büyük ve kanlı bir çatışma olması gerekiyor. PKK stratejilerinde eskiden beri bu “serhildan” olarak yer alıyor. Yani halk ayaklanması. Çünkü halk ayaklanması olunca bunun uluslararası hukukta karşılığı var. IŞİD terörü Suruç’ta PKK’ya yakın 32 genci havaya uçurdu. O günden beri de bölgede kan durmuyor.

Muhtemelen IŞİD’i Irak ve Suriye’de kullandıkları gibi Türkiye’de de daha çok kullanacak ve bölgeyi iyice kan gölüne çevirecekler. PKK kendi tabanına öz savunmayı rahat anlatabilecek. Devletin kendilerini IŞİD’e karşı korumadığı propagandasını yürütecek, Barzani ve PYD’nin cazibesiyle Güneydoğu bölgesindeki halk farklı hayaller ve maceralara sürüklenecek. 

Sonrası zaten PKK’nın  başlangıcından beri var olan kopuş aşaması.

Özetle tabloya baktığımda IŞİD projesini hayata geçiren Amerika ve İngiltere’nin derdi İslam’ı terörle bağdaşık göstermek değil öncelikle. Bunu zaten 50 yıldır pek çok yöntemle ve örgütle yaptılar ve dünyada böyle bir kanaat yerleşti maalesef. IŞİD meselesi Mezopotamya denilen bölgeye nizam vermekle ilgili. IŞİD, dört parçalı Kürt devletinin üç parçasını tamamlamak için kuruldu. Irak ve Suriye’de işini yaptı. Sıra Türkiye’de... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Yener Dönmez Arşivi