M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Atatürk Partisi Kurulsa

Atatürk Partisi Kurulsa

Hareketli bir 10 Kasımı geride bıraktık… Yoğun Atatürkçülük edebiyatı yapıldı… Bazılarına göre, ülkenin yüzde 99’u koyu Atatürkçü… Acaba Atatürk Partisi (AP) kurulsa yüzde kaç oy alır?.. Siyasal İslam kadar alabilir, onunla boy ölçüşebilir mi?..

***

Ülkeye ve dünyaya, büyük medyanın haberlerini okuyarak bakanların, gerçekleri ve gerçeklikleri (hakikat ve şe’niyet) anlamaları, idrak etmeleri imkansız denecek kadar zordur. Kötü, şeytanî, müstehcen, egemen azınlık, ideolojik medya; cahilleştirir, aptallaştırır, sersemleştirir, şapşallaştırır, robotlaştırır, zombileştirir, ayakta uyur hale getirir. Türkiyenin çok ciddî, çok seviyeli haber ajanslarına, gazetelere, dergilere, tv’lere ihtiyacı var. Ciddî, objektif, elden geldiği kadar ilmî, yüksek seviyede makalelere, analizlere, araştırmalara ihtiyacımız var. Ciddî medya olmalı, Türkiye’nin, dünyanın, insanlığın gerçek gündemini tespit etmeli., ona göre yayın yapmalı.

***

Yüzde yüz yerli ve millî otomobil projesi, siyasete ve ranta alet edilirse büyük bir facia ve hüsran olur. Biliyorum çok zordur ama bizim, en az 150 ülkeye ihraç edilecek, diğer firmalarla rekabet edebilecek otomobiller üretmemiz gerekiyor.

***

Cuma günü öğle yemeğini yediğim Kumkapıdaki Özbek lokantasının aylık kirası 4500 lira imiş. Bir apartmanın, merdivenle inilen tahminen 100 metre karelik mekanına bu kadar yüksek kira ödeyen esnafın doğru dürüst para kazanması mümkün olmaz. Özbek lokantası, Türk lokantalarına nispetle daha ucuzdu. Çalışanlar didinip çırpınıyor, rantçılar yan gelip yatarak para kazanıyor. Bu sistem sosyal adalete uygun değildir. Siyasal iktidarların, esnafın dükkanlarının, atölyelerinin, çalışma mekanlarının, iş yerlerinin kendi malları olması için çalışmaları, düzenlemeler yapması gerekir.

***

Tâcize uğramamaları, rahat ve huzurlu seyahat etmeleri için kadın ve kızlar için ayrı taşıma vasıtaları olması gerekmez mi? Böyle bir düzenleme yapılsa, bundan en fazla kadın ve kızların memnun olması gerekmez mi? Ne gariptir ki, birtakım cerbezeli ve yaygaracı kadınlar buna karşı çıkıyor. Atatürkçülüğe, çağdaşlığa ve laikliğe aykırıymış!.. Fesubhanallah…

***

17 Ekim 1917’nin 100’üncü yıldönümü sönük geçmiş. Marksist Leninist ideolojinin, yirminci asırda Rusyaya hakim olması çok acılara, zulümlere, çılgınlıklara, felaketlere yol açtı. Bu ideoloji Allahsız, din düşmanı, zalim, acımasız bir sistemdi.Rusya ’yı batırdı. Tataristan, Kırım, Başkurdistan, Kafkasya, Orta AsyaMüslümanları çok ezildiler. 1944’te Kırım ve Çeçenistan Müslümanları, Volga Almanları hayvan vagonlarına doldurularak vatanlarından sürüldü, yarısı yollarda feci şartlar içinde öldü. Camiler, medreseler, tekkeler kapatıldı. Milyonlarca insan zindanlarda, Sibirya steplerinde can verdi. Rusya bu beladan kurtuldu ama bizde hâlâ bu ideolojiyi kurtarıcı bir formül gibi benimseyenler, tutanlar var. İnanmış ve şuurluyu bir Müslümanın Komünist, Marksist-Leninist olması mümkün değildir.

***

Lübnan’da sular sınıyor. İran o ülkeyi ele geçirdi veya geçirmek üzere. Lübnan mülti konfesyonel bir yapıya sahiptir. Sistem şöyledir: Cumhurbaşkanı Marunî Hıristiyan, Başbakan Sünnî Müslüman, Meclis başkanı Şiî… Dürzilerden de bir bakan… Üçüncü dünya savaşı Lübnan yüzünden çıkabilir.

***

Adam kırmızı görmüş boğa gibi, ağzından köpükler saçarak saldırıyor. Ağzı çok bozuk, sövüyor sayıyor. Asgarî ahlak yok, görgü yok, insaf yok, itidal yok. Halkın seçtiği iktidara düşman gözüyle bakıyor. Böyle muhalif gazeteci olur mu?.. Demokratik çoğulcu sistemlerde elbette muhalefet olması gerekir ama benim anlattığımdan Allaha sığınmamız icap eder. Her şeyin etiği (ahlakı) olduğu gibi siyasetin, iktidarın, muhalefetin, medyanın da etiği olmalıdır.

***

Siyasî iktidarlar olumlu, yapıcı, faydalı, insaflı, doğru tenkitleri hoşgörü ile karşılamalı, onlara kulak vermelidir. Böyle iyi tenkitleri düşmanlık olarak görmek hamlıktır.

***

Yıkıcı muhalifler mi, parayla tutulmuş yağcılar yalakalar meddahlar mı daha zararlıdır? Sizce hangileri?

***

Geçinemeyen az gelirli birine: Yemeklerin suyunu çoğalt, içine ekmek doğra ye, daha bereketli olurlar. Lüfer yeme, istavrit ye. Et yeme, kıymalı yemek ye. Yeşil mercimek, nohut, patates, makarna, bulgur ye. (Önemli not: Bembeyaz elenmiş kepeksiz ekmek yiyenler uzun vadeli intihar etmiş olur. İstanbul ’da yaşayanlar Belediye Halk Ekmeğin kepekli ekmeğini tüketsinler. Ucuz ve sağlıklıdır.)

***

Tıp elbette faydalı ve hayırlıdır. Lakin ahlaklı faziletli insanî haysiyetli gerçek tıp ile ilaç firmalarının hesabına çalışan canavar ve eşkıya tıp mafyasını aynı kefeye koymamak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi