Vahyin Kütüphanesi

Vahyin Kütüphanesi
Gençlerin kafasındaki soru işaretlerini silecek eserler geliyor: Vahyin Kütüphanesi

Araştırmacı-Yazar İlhan Tosun ile soru-cevap şeklinde hazırlanan ve ücretsiz dağıtılacağı olan ‘Vahyin Kütüphanesi’ adlı eser hakkında konuştuk. Gençlerin kafasındaki soru işaretlerini, çağın insanlığa getirdiği temel meseleler olarak tanımlayan yazar, meselenin çözümüne yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İşin özüne dönmek gerekiyor

-Fıkıh veya Tasavvuf değil de neden bu sorulara cevap vermeyi tercih ettiniz?

Bu iki alanda da temel eserlerimiz kâfi derece de piyasada mevcuttur. Sohbet olarak ise hemen her ortamda yapılan dini açıklamaların tamamı aynı eksende dönmektedir. Ancak bunlar, ezbere dayalı ve içeriği anlaşılmamış yüzeysel anlatımlardan ibarettir. Bu da tahribata ve kulluktan soğumaya iten birer unsur olmaktadır. Bu durumdan özellikle yeni nesil olumsuz olarak etkilemektedir ve işlerin, özüne döndürülmesi gerekmektedir.

-Soruları cevaplarken izlediğiniz bir yöntem var mıdır?

Her işin hikmeti olduğuna iman etmek farzdır fakat her hikmeti bilmenin imkânı yoktur. Bunun için öncelikle işlenen konunun biliniyorsa hikmeti, yok eğer bilinmiyor ise Kuran ve Sünnete başvurarak izah edilmelidir. Özellikle anlatıcı, muhatabın hususi durumundan haberdar almalı ve hassas davranmalı, çağımızın durumunu uygun kelimeler ile izahatta bulunmalıdır.

-Eser, hangi soruların cevaplarına ışık tutuyor?

İnsanların kafasını kurcalayan soruların cevaplarını bulabilecekleri olan küçük eserler; “Allah neden görülmüyor, görülmeden varlığı bilinebilir mi, Kainatı yaratmış olması delilleri ile izah edilebilir mi, Efendimizin Hz. Aişe ile erken yaşta evlenmesini nasıl izah edebiliriz, Rızkı Allah ezelde takdir etmiş ise çalışmamızın gayesi ne, Yaratılış ve evreleri nelerdir, İyi niyet bizi kurtarır mı, Doğal afette ölenlerin durumu, Kalu bela da verdiğimiz sözü neden hatırlamıyoruz, Âdem ile Havva’nın çocuklarının evlenmesi,  Hidayet ve Kader nedir? gibi soruların cevaplarını içeriyor.

Anlamlı yola çıkış

-‘Vahyin Kütüphanesi’ adlı projenin fikri nasıl ortaya çıktı?

Üniversiteli gençlerin sorularıyla meşguldüm. Zaman içerisinde, soruların tamamının çağımızın getirileri olan meseleler olduğunun farkına vardım. Kader, iman, metafizik gibi konularda; gençlerin okulda ve ailede temel İslami bilgileri almamış olduğunu da ele aldım. Bu nedenle de, pergelin sabit duran ayağı gençler olmakla beraber;  ifade gücümüz nispetince daireyi geniş tutmaya çalışmak gayesi ile yola çıktık

-Bu eser “para ile satılmaz” diye belirtmişsiniz. Sponsorunuz var mı?

Her hangi bir Sponsorumuz yok. Düşüncemiz üniversitelere ücretsiz dağıtılması noktasındaydı. Şu anda umduğumuzdan daha çok talep oluştu. Yardım almanın reklam almaktan daha uygun olacağını düşünüyorum.  Diğer şekilde ticaret bulaşmış bir işte saflığı ve samimiyeti yakalamak zor olacak endişesi içerisindeyim. Artık hal böyle olunca kimseye ısrar ve teklif etmemeleri şartı ile vermek isteyenlerden 1 TL olsun yardım alabilirsiniz diye beyanda bulundum. “Ümmetevi” Sitemize basım ve dağıtımda olan arkadaşımızın numarasını ekleyeceğiz. Eğer daha yüksek miktarlarda yardım etmek isteyen olursa onlarla irtibata geçsinler ve paraya el sürmeden matbaaya ödeme yapma konusunda yönlendirmede bulunsunlar diye. Elden para almayı şahsım ve arkadaşlarım adına ahlaki bulmadığımdan bu işlere hiç girmeyeyim istiyorum.  

-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Müslümanlara iletmek istediğim bir şey var. Ey Müslümanlar, “Bizler birbirimize güvenmezsek güvenecek kimsemizin bulunmadığını ve Müslüman coğrafyalarda yaşanan zulüm, yalnızlık ve sahipsizlik sorunlarını izleyerek öğrendik. Allah’ın ipine sımsıkı sarılıp, Müminlerin aynası olmamız dileği ile bizleri bir araya getirecek öncülerin çıkması gerekmektedir. Zaman-mekân ilişkisi içerisinde imkânlarımız var ise bilin ki, cennet size çok yakın ve boşa geçirdiğiniz her an vebal altındasınız.

www.ummetevi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.