ABD'nin Kürt Oyunu

ABD'nin Kürt Oyunu
Türkiye üzerinden Dünya pazarlarına petrol sevkiyatını başlatan Kürt yönetimine ilk fiziki tepki ABD'den geldi.

Sene başından buyana Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı üzerinden Dünya pazarlarına petrol sevkiyatı gerçekleştiren Kürt yönetimine hiç beklemediği bir dönemde ABD'den sert bir tepki geldi.

100 MİLYON DOLARLIK PETROLE EL KOYDU

23 Haziran'da Ceyhan limanında dolumu yapılan ve aynı gün ABD'ye hareket eden bir milyon varil Kürt petrolü (yaklaşık 100 milyon dolar) taşıyan 'United Kalavrvta' gemisi okyanus açıklarına kadar Irak Milli petrol şirketi (SOMO) aracılığı ile yakın takibe alındı.

Ardından geminin uluslar arası hareket noktasından ABD'nin Teksas eyaletine gideceğini saptayan Bağdat yönetimi gemi Marshall adalarına yaklaştığı sırada Washington'daki Büyükelçiliği aracılığı ile hukuki girişimlerini başlattı. Bağdat yönetimi Irak petrolünün resmi olmayan yollarla Türkiye'ye oradan da ABD'ye aktarıldığını belirterek, yaklaşık bir milyon varil petrol taşıyan gemiye el konulmasını talep etti. Talep üzerine Teksas Mahkemesi Galviston Limanı'na ulaşan Kürt petrolünü taşıyan gemiye el koyma kararı aldı.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Hiwiston Mahkemesi Başkanı Nancy Conson'un, 'Sorun çözülene kadar gemiye el konulması' yönünde karar verdiği öğrenildi. Hukuki süreç devam ediyor. Kürt yetkililer Cuma günü mahkememize gelerek konuya ilişkin savunmalarını sunacaklar' dedi. 

"PETROLÜMÜZÜN SERBEST KALMASINI BEKLİYORUZ"

Kürt yetkililer petrolün sevkiyatı, gemilere yüklenmesi ve satışında hiçbir hukuki problemin olamadığını ifade etti. Irak mahkemelerinde daha önce bu yönde alınan kararlar olduğunu ifade eden Kürt yetkililer, karara itiraz edeceklerini belirttiler. Irak mahkemelerinin kararlarının İngilizce çevirileri ABD'ye gönderen Kürt yetkililer "Petrolümüzün serbest kalmasını bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.