Hukukçu Görüşü: Aihm Bizi Bağlamaz

Hukukçu Görüşü: Aihm Bizi Bağlamaz
Hukukçular AİHM’in din kültürü dersi kararının bağlayıcı olmayıp, tavsiye niteliğinde olduğunu söylüyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geçtiğimiz günlerde oy birliğiyle aldığı kararda; Türkiye’den, ‘zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini’ istedi.

Söz konusu kararın ardından büyük sevinç yaşayan ve AK Parti Hükümeti’ne yeni bir düzenleme yapması yönünde baskı yapmaya kalkışan malum kesimlerin hevesi kursağında kalacak. Av. Yaşar Gürkan, AİHM’in kararının bağlayıcı olmayıp tavsiye niteliğinde olduğunu belirtirken 2007’de de AİHM’in bu yönde bir kararı olup herhangi bir değişikliğe gidilmediği biliniyor.

AİHM’İN DİN DERSİ KARARINA SEVİNDİLER

14 Alevi vatandaşın, Türkiye’deki okullarda verilen zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması yönünde 2011 yılında AİHM’de açtığı dava neticesinde mahkeme, ‘zorunlu din dersinin kaldırılması’ kararını vermişti. Yüzde 95’i Müslüman olan Türk halkı söz konusu karara büyük tepki gösterirken; başta Alisiz Aleviler olmak üzere, sol kesimler, farklı dine mensup vatandaşlar, ateistler ve diğer inanç grupları karardan mutluluk duymuştu. Kararla beraber Türk Hükümeti’nin harekete geçmesini ve gerekli değişikliğin yapılmasını isteyen malum kesimler kendilerine yakın medya organları ile bu isteklerini dile getirip iktidara baskı yapmaya kalkışmıştı.

“TAVSİYE NİTELİĞİNDE KARAR MECBURİYETİ YOK”

AİHM’in söz konusu karardan sonra sevinen kesimlere hukukçulardan kötü haber geldi. Konuyu Akit’e değerlendiren Avukat Yaşar Gürkan, “Kararın, mevzuatımıza göre bir bağlayıcılığı yok. Bu karara uyma zorunluluğumuz bulunmuyor. ‘Dikkate alın’ demek istiyorlar, tavsiye niteliğinde bir karar mecburiyeti yok. Bu meseleler devletimizin iç içleri ile alakalıdır. Yalnız burada değinilmesi gereken önemli bir nokta var. AİHM tek taraflı çifte standart uyguluyor. Avrupa’da bırakın okulları kilise de bile din eğitimi veriliyor. Niye onlara bir şey demiyorlar? Niye onlar hakkında böyle bir karar yok? Yani bu Türkiye için çıkarılmış maksatlı bir karardır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 2007’DE DE CİDDİYE ALMAMIŞTI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ‘zorunlu din dersi kaldırılsın’ kararı veren AİHM’in 2007’de de aynı yönde karar verdiği fakat Türkiye’nin bunu da ciddiye almadığı biliniyor. 2001 yılında Hasan Zengin isimli vatandaş, kızı Eylem Zengin’in din dersinden muaf tutulması talebinin reddedilmesi üzerine yargıya başvurmuş ve iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’de dava açmıştı. AİHM, 2007 yılında Türkiye’yi AİHS’nin ek 1 No’lu Protokol’ün 2. Maddesi kapsamında değerlendirerek, ‘Çocuklara ebeveynlerinin inanç ve felsefelerine aykırı eğitim verilemeyeceği’ hükmü gereğince mahkûm etmişti.  Türkiye’nin itiraz etmemesi sonucunda karar 9 Ocak 2008’de kesinleşti. Zengin, kararın uygulanması için Başbakanlık’a başvurmuş fakat Türkiye kararı uygulamamıştı.

Akit 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum