Radyolar Şiveyle Dalga Geçiyor

Radyolar Şiveyle Dalga Geçiyor
Ankara oyun havası adı altında yayın yapan bazı radyolar Anadolu insanının şivesiyle dalga geçerek büyük bir skandala imza attı.

Ankara’da yayın yapan bazı radyolar son zamanlarda yayınlarda kullandıkları argo kelimelerle ve şivelerle iyice sınırı aştı. Bu radyolarda genelde bayan spikerler yayın yaparken vatandaşları aşağılayan, hakaret eden ve şivesiyle dalga geçilen yayınlar yapılamaya başlandı. Bu yayınlardan rahatsız olan vatandaşlar tepkisini ortaya koydu.   

ANADOLU ŞİVESİNİ KULLANARAK PRİM YAPIYORLAR

Adeta vatandaşlarla dalga geçen bu radyolardan rahatsız olan Volkan S.  “Argo kelimeler kullanıyorlar. Bir bayana yakışmayan cümleler kullanıyor bayan spikerler. Azarlıyorlar, hakaret ediyorlar, kısacası İç Anadolu şivesini kullanarak prim yapıyorlar. Şivelerle dalga geçiyorlar ve vatandaşların konuşmasını aşağılıyorlar. Bundan son derece rahatsızız bu yayınların bir an önce durdurulması gerekli” ifadelerini kullandı.

BU RADYOLAR İÇİN HER ŞEY MUBAH

Yapılan şivenin amacının masum olmadığını belirten Hedef Radyo Genel Yayın Yönetmeni Kemal Şahin, “Bu radyolar için her şey mubah. Bunların uyarılması engellenmesi sadece RTÜK tarafından yapılabilir. Vatandaşların RTÜK’e şikâyet etmeleri gerekiyor. Çeşitli bölgelerimize ait şiveler radyo ve televizyonlarda kullanılabiliyor. Bunun kullanım amacının ne olduğunu anlamak gerekiyor burada kullanılan amaç şaka ve espri yapmak adınaysa insanlar hoş görüyle karşılar. Ama burada hakaret etme aşağılama adına yapılıyorsa bu doğru değil RTÜK’ün duruma tepki göstermesi gerekli” dedi.  

RTÜK’E BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Radyo ve televizyonların Türkçeyi iyi kullanmayı teşvik etmesi gerektiğini savunan Kemal Şahin, “İnsanlarda hakaret ediliyor, aşağılanıyor diyerek mahkemeye de verebilir. İlk başta RTÜK’e bildirilmesi gerekiyor. Dakikası ve yayın saati RTÜK’e bildirildiğinde inceleme yapılır. Radyo ve televizyonlarda temel esaslardan biride Türkçeyi iyi kullanmaktır, ama bunun adı var kendisi yok. Programcının dinleyiciyle diyalogu, onunla gelenek görenek dışında ipin ucu kaçmışsa bunu yine RTÜK düzenleyecek. Her mikrofonu eline alan önüne geldiği gibi konuşmaması lazım” diye konuştu.

Habervaktim gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum