Milyonlarca Çalışana Önemli Haber!

Milyonlarca Çalışana Önemli Haber!
64. Hükümet programı açıklandı. Programda kadınlar ve gençler için çok önemli düzenlemeler yer alıyor.

  Milliyet yazarı Cem Kılıç, bugün köşesinde paketin hayata geçmesiyle birlikte yapılacak yenilikleri kaleme aldı.

İşte o yazı:

Üç kadından yalnızca biri çalışabiliyor. Bu durumun nedeni ise çocuk bakımının kadının sorumluluğu olarak görülmesi... Geçen dönem hayata geçirilemeyen bir düzenleme, kadın çalışanlara doğumdan sonra parttime çalışma hakkı öngörüyordu. Kadın çalışanların birinci doğumdan sonra 2, ikinciden sonra 4 ve üçüncüden sonra 6 ay parttime çalışıp tam ücrete hak kazanmasına yönelik taslak hazırlanmıştı. Ancak işverenlerin şiddetli tepkisiyle konu rafa kalktı. Düzenleme yeni hükümet programına girdi. Kadınların doğum sonrası parttime çalışıp tam ücret alması ve çocuk okul çağına gelinceye kadar parttime çalışma hakkının sağlanması, gelecek dönemde önemli tartışma konusu olacak.
 
Kreşler teşvik edilecek
 
İkinci önemli düzenleme kreşlerin teşvik edilmesi. Hükümet programında kreşlerin teşvik edileceği ve okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumlu hale getirileceği belirtiliyor. Kadınlar için yeni çalışma modellerinin hayata geçirileceğine ilişkin taahhütler de var. Kadınlara yönelik mevcut istihdam teşviklerinin devam edeceği de ifade edilmiş durumda. Dolayısıyla, sosyal güvenlik prim teşvikinin uzatılacağının ipuçları veriliyor. Teşvikin sadeleştirilerek uzatılması, kadın istihdamını destekleyecektir. Dahası, asgari ücret maliyetindeki artışın bir miktar azalması yönünde de katkı sağlayacaktır.
 
Ücretsiz izinde kıdem 
 
Hükümet programında kadın memurların ücretsiz izin almaları halinde bu sürenin kıdemlerine sayılacağı yönünde düzenleme de mevcut. Halihazırda kadın memurlar doğum sonrası 1 yıl ücretsiz izin alabiliyor. Yeni düzenleme yapılırsa kadın memurların doğum nedeniyle kariyerlerinde - bir yıl da olsa - kayıp yaşanmasının önüne geçilecek.
 
Kıdem tazminatı fonu
 
En hassas konularından biri olan kıdem tazminatında yeni düzenleme, tarafların görüşü alınarak yapılacak. İşçi sendikalarının tavrı net. Bu tavra rağmen bir adım atılması çalışma barışını bozar. Hükümet programında bu vurgunun yer alması çalışma hayatının sosyal taraflarını rahatlatacaktır.
 
Emekliye zam taahhüdü 
 
İşçi ve Bağ  Kur emeklilerine yıllık ilave 1200 TL’lik destek yapılacağına dair taahhüt, programa girdi. Bu ilave destek emeklilerin yüzünü güldürecek. Emekli olduktan sonra kendi işini yapmaya başlayan, yani Bağ  Kur’a tabi olarak çalışmaya devam eden emeklilerden alınan sosyal güvenlik destek priminin de kaldırılacağı ifade ediliyor. Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması, çalışmaya devam eden emeklilerin maaşlarını yükseltecek.
 
Tehlikeli işte çalışana yüksek asgari ücret
 
Asgari ücretin 1300 TL olması yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif sunulmasının yanında tehlike sınıflarına göre farklı asgari ücretlerin uygulanmasına ilişkin bir görüş sunulmuş. Ağır ve görece daha tehlikeli işlerde çalışan işçilerin eline daha fazla para geçmesi sağlanacak. Çok tehlikeli bir işte çalışan işçi daha yüksek ücret alabilecek. Düzenlemenin işverenlerle müzakere edilerek hayata geçirilmesi çok önemli. Yüksek asgari ücret işverenlerin tepkisi çekebilir. Ancak istihdam ve sosyal güvenlik prim teşviklerinin genişleyecek olması bu tepkileri önemli ölçüde azaltacaktır.
 
 
Tamamlayıcı emeklilik refahı artıracak...
 
Emeklilik yaşlarının yükselmesi ve aylıkların görece azalması ile tamamlayıcı emeklilik konusu gündeme gelmişti. Bu sistemin zorunlu hale gelmesi çalışanların çalıştıkları süre boyunca kazançlarının belirli bir oranda düşmesi sonucunu doğurabilir. Ancak emekli olunan dönemde aylıkların tamamlayıcı emeklilik ile yükselmesi hem emekli olmuş kişilerin refahını artıracak, hem de tasarrufları artıracaktır. Bu düzenleme çalışma hayatı için pozitif neticeler doğuracaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum