Herkesin gözü El Bab'a çevrildi!

Herkesin gözü El Bab'a çevrildi!
ÖSO, YPG ve rejim güçleri El Bab' kıskaç altına aldı.

Bir yanda kasabaya 3 kilometre yaklaşan Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Özgür Suriye Ordusu, diğer yanda rejim ve terör örgütü YPG. Halep'in kapısı El Bab Suriye'deki tüm aktörlerin kıskacı altında. Tüm tarafların hedefi kasabaya ilk varan olmak.

ÖSO CEPHESİ

Özgür Suriye Ordusu'nun El Bab operasyonunun iki kolu var. Biri El Bab'ın kuzeybatısında diğeri de kuzeydoğusunda. Kuzeydoğu kolunun öncelikli hedefi El Bab'ın 5 kilometre kuzeyindeki Kabasin köyü. Aslında kısa süre önce bu köy ele geçirildi. Ancak DEAŞ saldırıları nedeniyle muhalifler buradan çekilmek zorunda kaldı.

REJİM VE YPG TERÖR ÖRGÜTÜ İŞBİRLİĞİ

Kabasin'in doğusunda Menbiç'ten gelen YPG'li teröristler var. Onların da hedefi El Bab. TSK bu bölgede obüs ve uçaklarla YPG'yi vuruyor.

Kuzeybatı kolundaysa durum daha da karışık. Bu rotada en kritik hedef Azrak köyü. Köy bölgedeki 3 gücün de radarında. Köyün hemen kuzeyinde ÖSO kuvvetleri güney ve doğu çeperinde ise DEAŞ var. Afrinden gelen YPG/rejim işbirliği batıda konuşlanmış durumda.

Yerel kaynaklara göre Azrak köyü yakınlarında rejim ve TSK mevzileri arasındaki mesafe 1 kilometrenin altına düşmüş durumda.

NEDEN EL BAB?

El Bab, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bu kasaba, önemli bir sanayi merkezi olarak biliniyor.

Türkçe adı "Kapı" olan kasaba, sadece doğu ile batı değil, aynı zamanda kuzey ve güney yönlerinde de önemli bir kavşakta bulunuyor. Kasabanın nüfusunun önemli bir kısmını Sünni Araplar oluşturuyor.

El Bab, Kasım 2013'te DEAŞ'ın yönetimine geçti.YPG kuzeydoğuda bulunan Menbiç'i aldıktan sonra El Bab'a ilerlemeyi planladıklarını açıklamış ancak bu plan daha sonra hayata geçirilmemişti. Kasaba hala DEAŞ'ın yönetimi altında bulunuyor.

TÜRKİYE SINIRINDAN DAHA DA UZAKLAŞACAK

ÖSO güçlerinin El Bab'ı alması, DEAŞ'ın Türkiye sınırından daha da uzaklaşmasına neden olacak.

DEAŞ'I BİTİRECEK

El Bab'ı kaybetmek, Musul ve Rakka'da taarruz altında kalan DEAŞ'ın daha da zayıflamasına yol açacak. Musul'da çember daralırken, örgütün elinde Rakka dışında önemli bir merkez kalmamış olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.