YAŞ'ta kış toplantısı yapılmayacak

YAŞ'ta kış toplantısı yapılmayacak
15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapısı değişen ve sivilleşen YAŞ, uzun yıllar sonra ilk kez kış toplantısı yapmayacak.

Askeri stratejik konsept ve TSK'nın haber hazırlık durumunun görüşüldüğü, Aralık ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış toplantısına bu yıl ihtiyaç duyulmadı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapısı değişen ve sivilleşen YAŞ; uzun yıllar sonra ilk kez kış toplantısı yapmayacak. Askeri stratejik konsept ve TSK'nın harbe hazırlık durumu ile TSK'nın ihtiyaçlarının görüşüldüğü kış şurası her yıl Aralık ayının ilk haftasında Başbakan başkanlığında toplanıyor ve alınan kararlar aynı gün açıklanıyordu. FETÖ darbe girişiminin ardından YAŞ'ın kış toplantısı, 668 Sayılı OHAL Kararnamesinde yapılan düzenlemeyle zorunlu olmaktan çıkarıldı. YAŞ'ın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 4. Maddesinde değişikliğe gidilerek, “YAŞ, Başbakanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır” denildi.

ÇAĞRI YAPILMADI

Bu yıl kış şurasına ihtiyaç duyulmaması üzerine Başbakan toplantı çağrısında bulunmadı. Böylelikle uzun yıllardır uygulanan bir askeri ritüel son bulmuş oldu. Yetkililer, TSK'nın artan operasyonel görevleri ve halen orduda yürütülen FETÖ temizliği dolayısıyla OHAL kapsamında kararların anlık alındığını, ilgililerin sık sık toplanarak askeri stratejiler ve TSK'nın ihtiyaçları konusunda gerekli tedbirlerin hızla uygulandığını kaydettiler.

SİVİL HAKİMİYET ARTTI

OHAL Kararnameleriyle Yüksek Askeri Şura'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişikliğe gidildi. Sekreteryası Milli Savunma Bakanlığı'na devredilen Yüksek Askeri Şura'nın üyelerinde asker üye hakimiyeti de sona erdi ve sivil üye sayısı arttırıldı. YAŞ'ın görevleri arasına, “Başbakanın lüzum gördüğü hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili konularda görüş bildirmek” de eklendi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.