Savaşın geldiğini açık açık iletti!

Savaşın geldiğini açık açık iletti!
Reuters, İran'ın dış operasyonlarından sorumlu generalin Kerkük operasyonu başlamadan üç kez Kürt liderlerle görüştüğünü ve net bir mesaj verdiğini bildiriyor.

Peşmergenin tartışmalı bölgelerden çekilmesini isteyen Kasım Süleymani, savaşın geldiğini açık bir şekilde muhataplarına iletti.

Tüm gözlerin çevrildiği Kerkük'ten anbean son dakika haberleri gelirken, Reuters ajansı İran'ın dış operasyonlarından sorumlu komutanı generalKasım Süleymani'nin Irak Ordusu harekete geçmeden önce birçok kez Kürt liderleri uyardığını duyurdu.

Uluslararası ajansın haberine göre, Süleymani 16 Ekim'de başlayan operasyondan önce en az üç kez bölgeyi ziyaret etti ve Kürt liderlerle buluştu.

İran Devrim Muhafızları içinde yer alan Kudüs Gücü'nün komutanı olan Süleymani, Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi yöneticilerine net bir mesaj verdi. İranlı general, Süleymaniye'de gerçekleşen randevuda peşmergenin tartışmalı bölgelerden çekilmediği takdirde Irak ordusu ve milislerin savaşa girişeceğini söyledi.

CEP TELEFONUNDAKİ TUHAF MESAJ

Kasım Süleymani, son dönemde İran'ın parlayan yıldızı. Suriye ve Irak'ta çok önemli roller oynayan Süleymani, adını ilk kez İran-Irak savaşında duyurdu.

Suriye'de Şam rejiminin yanında savaşan İranlı komutan, terör örgütü DEAŞ sonrası Irak'ta da net bir şekilde devreye girmiş oldu.

ABD: ÇATIŞMALAR SONA ERSİN

Kerkük ve çevresindeki gerilimi izleyen ABD, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert aracılığıyla yeni açıklama yaptı.

Nauert, "ABD, Irak'ın kuzeyinde Altunköprü kasabası civarında yaşandığı belirtilen şiddet olaylarından dolayı endişelidir. Durumu yakından izliyoruz. Tüm taraflara şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme çağrısı yapıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, Irak ordusunun hafta başından bu yana geri aldığı bölgeler Anayasal bir zeminde çözülünceye kadar 'tartışmalı' olarak kalacak. Nauert, "Taraflar bir uzlaşmaya varıncaya kadar bu bölgelerin güvenlik ve yönetimi konusunda onları koordine olmaya teşvik ediyoruz. Bu zamana kadar tüm taraflar, Irak Başbakanı İbadi'nin önerdiği ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin de (IKBY) açık bir şekilde kabul ettiği anayasa zemininde diyalog içinde  olmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

SİLAH VE TOP SESLERİ GÜN BOYU SUSMADI

Irak ordu birlikleri ve peşmerge, Saddam döneminde bölgesel sınır olan Türkmen kasabası Altunköprü'de dün gün boyunca çatıştı. Irak askerlerinin peşmergeyi kasabanın dışına püskürtmesiyle başlayan çatışmalarda çok sayıda havan topu kullanıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin yayın organları birçok Irak zırhlı aracının imha edildiğini savunuyor ancak bu bilgiler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil. Çatışmada iki taraftan da yaşamını yitirenler oldu.

Bağdat yönetimi gün içinde yaptığı açıklamayla Kerkük vilayetinin tümünde kontrol sağladığını ilan etti.

Yaklaşık bir yıl süren mücadelenin ardından tüm önemli kentlerini kanlı terör örgütü DEAŞ'tan temizleyen Irak'ta, 25 Eylül'deki referandum ülkeyi alt üst etti. Uluslararası uyarılara ve Bağdat yönetiminin restine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani, üç hafta sonra büyük bir hezimet yaşadı.

DEAŞ'ın Musul'u alması üzerine Irak ordusunun bölgeden çekilmesi Kerkük ve diğer kentlerin Barzani kontrolüne geçmesini sağlamıştı. Barzani, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük'ü referanduma dahil etti.

Irak ordu birlikleri, Kerkük ve diğer şehirlerden çekilmesi için Barzani'ye verdiği sürenin dolmasıyla harekete geçti. Yaklaşık 24 saatlik bir sürede tüm tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolü altına girdi. Kerkük'ün yanında Sincar, Tuzhurmatu ve Hanekin bu noktalardan bazıları. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.