Tarihi hamle! Türkiye'den yardım yağdı

Tarihi hamle! Türkiye'den yardım yağdı
12 Kasım 2017 günü Irak- İran sınırında, Süleymaniye kenti yakınlarında meydana gelen deprem sonrası Türkiye, Irak depremzedelerine sahip çıktı.

12 Kasım 2017 günü Irak-İran sınırında, Süleymaniye kenti yakınlarında meydana gelen ve Doğu-Güneydoğu bölgelerimizde de hissedilen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye, AFADkoordinasyonunda harekete geçti.

ASKERİ UÇAK GİTTİ

Depremin birkaç saat sonrasında AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu başkanlığında, AFAD Başkan Yardımcısı, Ankara İl AFAD Müdürlüğünden 10 personel ve 1 araç, Sağlık Bakanlığı UMKE’den 10 personel ve 1 araç ile birlikte Ankara AFAD Lojistik Deposundan 320 battaniye ve 60 çadırdan oluşan yardım malzemesi Genelkurmay Başkanlığına ait A 400 M Kargo uçağı ile Irak Süleymaniye kentine ulaştı.

11 TIR'LIK KONVOY

Deprem bölgesinde yürütülmekte olan insani yardım çalışmalarına destek olmak üzere AFAD eşgüdümünde önce Muş lojistik deposundan gönderilen 1.320 adet çadır, 11 tırlık konvoyla ardından yine AFAD koordinasyonu ve Türk Kızılayı bünyesinde 30 personel, 9 binek araç ve 1’i mobil mutfak tırı ve 55 insani yardım tırından oluşan (3.000 adet çadır, 10.000 adet battaniye, 3.000 adet ısıtıcı, 10.000 adet yatak) konvoy Türk Kızılayı Erbil deposuna ulaştı.

12 SAAT GEÇMEDEN...

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam'ın eşlik ettiği Dr. Güllüoğlu yardım ekibi, önce Halepçe'ye ardından depremin en şiddetli hissedildiği ve tahribatın yüksek olduğu Derbendihan'a geçti. Dr. Güllüoğlu, ilçede zarar gören ve yıkılan yerlerde incelemelerde bulunarak, yetkililerden ihtiyaçlar konusunda ayrıntılı bilgi aldı.  AFAD'a bağlı arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin gerektiğinde göreve hazır olduklarını ifade eden Güllüoğlu, şunları söyledi:

"Biz afetler gibi savaşlar gibi konulara sadece politik olarak değil, insani krizler olarak bakıyoruz. Suriye krizinden dolayı bunu çok iyi biliyoruz, o yüzden buraya da bir insani vazife için geldik. Çok hızlı bir şekilde, 12 saat bile geçmeden hazırlıklarımızı bitirdik ve yola çıktık. Şu anda insanların bir kısmı sokakta kalıyor. Biz de temel olarak çadırla battaniye getirdik. Diğer desteklerimiz de yolda. Sağlık gibi başka alanlarda da talep edildiği takdirde destek verebileceğimizi ifade ettik."

AFAD BAŞKANI BÖLGEDE

AFAD Başkanı Dr. Güllüoğlu ve AFAD-Türk Kızılayı ekipleri daha sonra depremin en çok hasar bıraktığı bölgelerden olan Halepçe kentindeki  Bemo kasabasına giderek 250 aileye 300 çadır, 250 yatak, 1.500 battaniye ve 50 ısıtıcı çadır, ve gıda malzemesi dağıttı. UMKE ekipleri, depremin ardından hastaneye gitme imkanı bulamayan Bemolu depremzedelere sağlık hizmeti verdi.  Bölgede insani yardım faaliyetlerine devam eden AFAD ve Türk Kızılayı ekipleri, depremde ağır hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Halepçe Kız Öğrenci Yurdu'nun bahçesinde yatakhane amaçlı kullanılmak üzere 45 çadırın kurulumu gerçekleştirildi.

AFAD ekipleri ayrıca, depremin en çok etkilediği Halepçe'de evleri ağır hasar gören ve çadırlarda kalmak zorunda kalan 150 aileye gıda yardımında bulundu. AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine toplamda 66 tır insani yardım gönderildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.