Bu kişiler kira vergisi vermesin

Bu kişiler kira vergisi vermesin
Gayrimenkulünü kiraya veren kişi vergisini geliri üzerinden değil, net kazancı üzerinden veriyor ancak her beyanname veren gelir vergisi vermek zorunda değil.

Gayrimenkulünü iş yeri yada mesken olarak kiraya veren kişiler, iş yeri veya mesken istisna sınırlarını aşıyor ise beyanname vererek vergilerini vermek zorundalar. Ancak her verilecek olan beyanname vergi verilecek anlamını taşımaz. Bunun nedeni verginin kar veya gelir üzerinden alınmasıdır. 

Kiraya veren kişi eğer sınırları aşıyor ise beyanname verme zorunluluğu vardır ve beyannamesinin üzerinden Maliye Bakanlığı’na gelirlerini bildirmek zorundadır.

Bu durumda kiraya veren kişi kira geliri elde ediyor olabilir. Ancak bu durumun yanında bir kısım giderlere katlanıyor da olabilir. Kiraya veren kişi vergisini geliri üzerinden değil, net kazancı üzerinden verecektir.

KİMLER KİRA VERGİSİ VERİR?

Sonuç olarak beyanname verme sınırında bulunan kişiler, beyannamelerini verir ve yapılacak olan hesaplamalar neticesinde ödeme yapması gerekiyorsa, bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarında ödemelerini yaparak mükellefiyetlerini yerine getirmiş olurlar.

KİMLER KİRA VERGİSİ VERMEZ?

Kira vergisi vermek ile kiralara ilişkin beyanname vermek farklı şeylerdir. İş yerleri ve meskenler için bir limit bulunmaktadır. İş yerleri için 27 bin tl, meskenler için ise 3 bin 600 TL’dir. Bu limitleri ( istisna tutarı ) aşan kişiler beyanname vermek zorundadırlar. Ancak her beyanname veren vergi ödeyecek diye bir husus bulunmamaktadır. Vergi öderken hesaplanan matrahtan iş yeri veya mesken kira geliri elde etmekte olan kişi giderlerini düşebilir. Şayet bu giderleri Maliye Bakanlığı’na ispat edebiliyor iseniz gerçek gider yöntemi, edemiyorsanız da götürür gider yöntemi başlığı altında belirtilir.

Yani kira gelirleri beyanname verme sınırının üzerinde olanlar beyanname verirler. Verdikleri beyannamede karları yani kira gelirleri ile giderleri arasında bir fark çıkması halinde vergilerini bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarında öderler. Bu sınırın altında kalan kişiler beyanname dahi vermeden, Maliye Bakanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmadan kira gelirlerine kendileri sahip olurlar. Yani herhangi bir vergiye tabi tutulmazlar.

KİRA GELİRİ NEDİR?

Bir konutun, bir mülkün veya taşıt gibi herhangi bir şeyin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesiyle elde edilen gelire kira geliri denir.

KAYNAKYENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.