D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Şowmerge!

Şowmerge!

Elimin altındaki kürtçe sözlüklerde “peşmerge”yi bulamadım!

İçimden bir ses “farsça sözlüklere bak!” dedi. İkisi de “ferheng”. Meşhur el sözlüklerinden “doktor Mehşid Muşîrî”ninFergengi’ne baktım. Orada var: Belâkerdan, fedayî, kurbanî...

Bir Osmanlı bütün bunları anlardı. Siz de en azından “fedayî”yi anlamışsınızdır. 

Tabiî, farsçada “pişmerge.”

“Peş” türkçenin kelimeleri arasına girmiş; “arka” demek. Farsça “peş” veya “peşt”den geldiği sanılıyor. “Piş” ise tamamen tersi, “ön, ileri; ön taraf” demek. Pişdar “öncü” anlamına, eski askeri terimler arasında yer alıyor. “Peşkir” ise “önü tutan” anlamına, “pişgir”den geliyor. 

“Merg” farsçada ölüm demek. Türkçesi “ölüm öncüsü”!

Topraklarımızda “Büyük oyun” devam ediyor. Bu oyunu kuranlar, aktörleri şöyle veya böyle yönlendiriyor. Rolünü kabul etmeyen veya arzu edilen şekilde oynamayanlara da yeni oyunlarla karşılık veriyor. 

Aynelarap’ın Kobani olması böyle bir oyun!

Bu oyun mahallen icad edilmiş bir oyun değil. Dünya gücünün İsrail dışında Ortadoğu’da gerçek müttefiki yok. Ne yapsa olmayacağını da biliyor. Türklerde ve Araplarda müthiş bir ABD antipatisi var. 

Kürtler öyle mi ya? 

şimdi “iyi çocuk” rolünü onlara oynatıyorlar. Esas oğlanın iyi çocuğu başarı için şart. Irak petrolleri o sayede kontrol altında tutulacak. ABD Araplara da, Türklere de güvenmiyor. Araplardan ve Türklerden yalıtılmış bir Kürt toplumu oluşturarak Ortadoğu’da İsrail’den başka bir çıban başı ortaya çıkarılmak istendiği açıkça görülüyor. 

Irak Kürdistan’ından sonra Suriye Kürdistan’ı… Uzun vadede ikisini birleştirmek. Petrolü Türkiye’den veya Suriye’den değil, oluşturulmuş Kürt bölgesinden geçirmek…

İşte orası ABD’nin 51. Eyaleti hükmünde olacak. Dokunabilirsen dokun! Türkiye’den bir parça da buraya katılabilir mi? Bu ihtimalin dışarıda bırakıldığını söylemek zor…

Türkiye radikal kararlar vermek zorunda kalacak…Ya batılı müttefikleri ile bir arada olacak ve onların planlarına razı olacak ya da, yeni ittifaklara yönelecek. 

İşte Kobani sahnesinde görülmeyen oyun bu. O küçük sahnelerden biri. Bu küçük sahnede sıkışmış durumda bulunan PYD’ye destek için Kuzey Irak’dan peşmergenin getirilmesi ne amaçlı? 

Peşmerge kendi vatanını koruyabildi mi? IŞİD ta kandile kadar uzanmadı mı? ABD’nin hava koruması olmasa, peşmerge Irak’ta ne yapabilir? 

Irak’taki durumu malûmken peşmergeyi Aynelarab’a getirmenin anlamı ne? Maksat Kobani kurtulsun mu? 

Bu bahsi fazla kurcalamadan peşmergenin Erbil-Aynelarap seyahati üzerinde duralım. 

İşte özet: Biz asker geçecek derken şovmenler geçti! Siz farzı misal, Türk askerini bir komşu ülkeye gönderseniz, bu cıvıklıklar, edep dışılıklar olur mu? Asker pişmiş kelle gibi sırıtıp olur olmaz yerlerde zafer işareti yapar mı? Bu disiplinsizlik askeri Divan-ı Harbe götürmez mi? 

Ölüme giden, ciddiyetini takınır. Zaferden önce zafer işareti yapmaz!

Aynelarap’da peşmergeden sonra kolay bir zafer mümkün mü? Eğer oyunda varsa, görürüz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi