Ahmet Varol

Ahmet Varol

İslâm dünyasından notlar -2

İslâm dünyasından notlar -2

• Yemen’de, eski zulüm rejimi kalıntılarının yeniden iktidarı ele geçirmesi için yürütülen fitne savaşının gerilla gücü olarak kullanılan Husi militanlarla yapılan anlaşmanın ülkeye güven ve istikrar getirmeyeceği, amacının da zaten bu olmadığı baştan belliydi. Biz de eski rejim kalıntılarının ihanetleriyle oynanan oyunla Husi militanların Sana’yı ele geçirmeleri sonrasında imzalanan anlaşmayla ilgili değerlendirmemizde bunu dile getirmiştik. 

Şimdi bir yandan başkent Sana başta olmak üzerine ülkenin her tarafında devlet otoritesinin yerini eşkıya sultasının almasından kaynaklanan huzursuzluk yaşanırken bir yandan da her tarafta korku rüzgârı estiren eşkıyayı reddeden kabilelerle çatışmalar var. Son günlerde de özellikle ülkenin orta kesimindeki Rida’ şehrinde ve civar köylerinde çatışmalar yoğunlaştı. Rida’ şehrinde Husi gerillalarının buradaki örgütünün ileri gelenlerini hedef alan araç saldırısında çok sayıda mensubu öldürüldü ve eylemi kabilelerin yanı sıra Husi militanlarına karşı savaşan Ensaru’ş-Şeria örgütü üstlendi. 

Çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçışlar var. Ama Yemenlilerin işi de zor. Eski rejimin geri dönmesi için Husi fitnesini desteklemede İran’la ortak strateji izleyen Suudi Arabistan’ın kendilerine kapılarını açması zor. Bu durumda çalkantılı bölgelerden şimdilik çatışma olmayan bölgelere gitmek zorundalar. Ama fitne gücü kendilerini izliyor ve gittikleri yerlere gelmeyeceğinden emin değiller. Dün birbiriyle savaşan Husi fitnesiyle dikta rejimi güçleri bugün aynı cephede ve devletin bütün imkânlarını kullanarak halka karşı savaşıyor. 

• Uluslararası emperyalizmin meşrulaştırma kurumu BM, iki ay önce Yemen’de oynadığı oyunu şimdi Libya’da oynamaya çalışıyor. Burada da güya sorunun çözümü için bir özel temsilci atadı. Adı da Bernardino Leon. Libya’da kapsamlı ulusal diyalog sağlamaya çalışıyormuş. Asıl amacı ise dün Yemen’de Husi fitnesini bir realite olarak kabul ettirmede ve onunla anlaşma yapılmadan ülkede sükûnet sağlanamayacağı yalanını kullanarak yerli işbirlikçilerle oynanan oyunun benzerini şimdi Libya’da Haftar fitnesi için oynamak. Suud rejiminin para ve silahla beslediği Halife Haftar fitnesini şimdi BM Libya’nın bir realitesi olarak kabul ettirmek ve yetkililere Haftar’sız çözüm olamayacağını onaylatmak, böylece onu reddi mümkün olmayan  muhatap olarak karşılarına almalarını sağlamak istiyor. Küresel emperyalizmin ve zulüm rejimlerinin baskılarıyla işbirlikçi haini meşru muhatap olarak kabul ettirme işlemini de “kapsamlı ulusal diyalog” diye yutturmak istiyor. Fitne savaşının başını çeken haini formüle dâhil ettikten sonra da tabii ki oyunun ikinci aşamasına geçilecek. 

Fakat Yemen’de yaşananlar Libya için de söz konusudur. Eşkıya sultası bu ülkeye nasıl güven ve istikrar getirmedi, getirmesi de mümkün değilse halkına karşı emperyalizmin ve zulüm rejimlerinin kirli maşası olarak savaşan Haftar’a bir takım yetki ve imkânlar verilmesi de fitnenin önünü daha fazla açmaktan başka bir sonuç getirmez. Bu tür ihanet güçlerine yetki vermek kurt saldırısına uğrayan çobanın sürüyü kurtların güdümüne teslim etmekte çözüm araması gibidir. 

• Mısır’daki cuntanın açıklamasına göre 12 Ekim Çarşamba sabahı, Akdeniz’de deniz güçlerine ait askerî botlara saldırı düzenlendi. Cuntanın açıklamasında saldırının “terör güçleri” tarafından yapıldığı iddia edildi. Saldırıda sekiz askerin kaybolduğu beş askerin de yaralandığı bildirildi. Tabii “terör güçleri” tanımlaması şimdilik faili belirlemeye yetmiyor. Ama bu şekilde, bir örgüte ait deniz aracından rejim güçlerine ait askerî botların hedef alındığı saldırı alışık olduğumuz bir olay değil. Ama mahiyetini anlamak için de şimdilik kamuoyuna açıklanan bilgiler yeterli değil. 

İslâm dünyasından kısa notlarla bilgilendirme ve değerlendirmelerimize devam edeceğiz inşallah. 

Bir not: Halkların zulüm rejimlerine karşı verdiği mücadelede elde ettiği zaferlerin geri alınması amacıyla emperyalizmin ve onun himaye ettiği yerli dikta rejimlerinin yönlendirdiği fitne savaşlarını Ribat dergisinin Kasım sayısı için yazdığımız “Emperyalizmin Fitne Savaşları” başlıklı yazımızda ayrıntılı ele almaya çalıştık. Bu yazımızı kişisel web sitemizden (www.vahdet.info.tr) okumanız mümkündür. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi