Bizim kuşak şairler gergin, ciddi ve...

Bizim kuşak şairler gergin, ciddi ve...

Ahmet Murat Özel 90 kuşağının şairlerinden. Yediiklim Dergisi’nde başladığı serüven, bugün hala çeşitli edebiyat dergilerinde devam ediyor. Ayrıca Yenisöz Gazetesi’nde haftalık yazılar yayınlıyor.

Şuan hangi kitabı okuyorsunuz?

Saul Below ve Ahmet Büke okuyorum bugünlerde. Ayrıca Şehir, Orta Sınıf ve Kürtler (Cenk Saraçoğlu), Kurşunkalem Portreler (Enis Batur).

Uzun yıllar sadece şiir yazdınız. Nesir hiç yaklaşmadınız. Bunun özel bir sebebi var mı?

Edip Cansever’in bir cümlesini okumuştum çok gençken, “Şiir neyime yetmez” diyordu. Bu sözdeki, ne söylemek istiyorsam şiirde söyleyebilirim şeklindeki meydan okuma beni etkilemişti. Bir de, şiir kolaydır, nesir zordur.

90 kuşağı şairi olarak, 2000 kuşağı şiiriyle kendi kuşağınızı kıyas etseniz?

Bunu bir hamlede yapmam zor. Bir iki cümle kurmaya çalışayım: 2000’lerin iyi şairlerinin şiirlerini enerjik ve genç işi buluyorum, bu hoşuma gidiyor. 80’lerde şiir yazan gençler yaşlılar gibi yazıyorlardı mesela. Bir başka gözlem: Bizim kuşağın şairleri gergin, ciddi ve ağırbaşlıydılar. İsmet Özel gibiydi herkes. 2000’lerin şairleri daha hafif, daha cool. Bizde biçimsel sağlamlık öndeydi. 2000’lerle birlikte biçime müdahale daha bir rahat yapılır oldu. Bu, Güntan gibi şairleri bile etkiledi.

Ikea diye uzunca bir şiir yazdığınızı biliyorum. Ahmet Murat’ın şiiri nereye gidiyor?

O şiiri bitirmek zaman alacak. Ama bitirebilirsem yeni bir diziye başlamış olacağım. İkonografi dizisi diyebilirim şimdilik. Pop-art evresi gibi bir evre olacak benim açımdan.

Televizyon programı yapmak... Şiire ve hayata katkısı olabildi mi?

Tv’yi abartmaya gerek yok. Yani düşmanlığı abartmaya da... Yapıyoruz işte bir şeyler: iş, güç, ekmek… ne dersen artık. Su tesisatçılığının şiire katkısı neyse televizyonculuğun da o kadar.

Başucu kitabınız nedir? Ev sevdiğiniz yazar?

Zor soru. Böyle bir soruyu zaman zaman kendime sorarım, cevabım sürekli değişir: Atay, Marquez, Galeano, Dosto, Meriç, Tanpınar…

Yediiklim dergisinin sizin için önemi nedir? Bu dergi bugün hak ettiği yerde mi sizce?

İlk şiirlerimin bir kısmı o dergide çıktı. İlk kitabımın yayıncısı da Yedi İklim’dir. Tanıştığıma memnun olduğum dergidir. Kendini yenileyebilme kabiliyeti yüksektir. Bence bulunduğu yerde bir sorun yok.

Konya desem. Bu güzel şehir için ne söylersiniz?

Konya sevilmesi kolay bir şehirdir. Ama dozunda almak lazım. Yoksa o aşırı sükunet, o ovalı eda, hayatın o ağdalı akışı… Neyse, ben anlaşılan Konya hakkımı doldurmuşum.

dunyabizim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.