Ulusalcı CHP’lilere İP’den Davet

Ulusalcı CHP’lilere İP’den Davet
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, “CHP içindeki ulusalcıları İP’e davet ediyorum. Bu davet açıktır. Oradaki ulusalcılar, kaldıkları her günün hesabını vereceklerdir. Kendi tabanları da istiyor” dedi.



1993’te aracına bomba konularak öldürülen gazeteci Uğur Mumcu’nun avukat ağabeyi Ceyhan Mumcu’yla 43 yıl üyesi olarak kaldığı CHP’deki son tartışmaları değerlendirdik. Sorularımıza samimi cevaplar veren Ceyhan Bey, çok konuşulacak itiraflarda bulundu. İşte şu an İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ceyhan Mumcu’nun; CHP gençliğinin 27 Mayıs sürecindeki rolü, CHP’deki ulusalcıların İşçi Partisi’ne geçeceği iddiası, yengesi Güldal Mumcu, kardeşine düzenlenen suikastın perde arkası ve Atatürk’ün dindar kesime ilişkin sansürlenen sözleriyle ilgili yaptığı açıklamalar:

“27 MAYIS’I CHPGENÇLİĞİ HAZIRLADI”

- Son günlerde eski partiniz CHP’de “yenilikçi” tabir edilen kanat ile ulusalcı grup arasında yaşanan gerilimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
- 1 Nisan 1960’ta üye olduğum CHP’den, 2003’te Kemal Derviş’in gelmesiyle ayrıldım. Atatürkçülük, ulusalcılık çoktan yok. CHP sol bir parti de değil. Onu evvela tespit edelim. Son tartışma çoktandır olan bir tartışma. Biz Kılıçdaroğlu’nu daha evvel hissettik. 27 Mayıs’a karşı tavır almasından dolayı. Ki 27 Mayıs’ı yapan da CHP’nin gençlik koludur. Yani üniversite kesimi olarak baz alırsak. “27 Mayıs’tan utanç duyuyorum” dedi Kılıçdaroğlu.

- 27 Mayıs sürecinde CHP Gençlik Kolları mı aktif rol oynadı?

- Tabii… 28-29 Nisan olaylarının itici gücü CHP Gençlik Kolları’ydı. Hadiseler neden başladı? İnönü’yü Uşak’ta taşladılar. Bundan doğan büyük tepkiler oldu. 28 Nisan’da İstanbul Üniversitesi, 29 Nisan’da Siyasal Bilgiler ve Ankara Üniversitesi… Ben o tarihte CHP Gençlik Kolları’ndaydım. Siyasal birinci sınıftaydım. Mesela o tarihte CHP’den Mustafa Özyürek de vardı. 29 Nisan olaylarına katılmıştı. Özyürek, ‘ya bunu nasıl yaparsın’ demedi. Sonuçta bir insan kendi partisinin mazisine bir şey söyler mi? Yanlış doğru o ayrı.

- CHP’nin mazisinde 27 Mayıs mı var?

- CHP’nin mazisinde 29 Nisan var. 27 Mayıs’ı hazırlayan gençlik hareketi, CHP’nin gençlik hareketidir. Mesela Mustafa Özyürek’e teessüf ettim. Kılıçdaroğlu’na tepki göstermedi. Ya biz hata yaptık diyebiliriz, özeleştiri yapabiliriz. Ben 27 Mayıs’I, Başbakan’ı, Dışişleri Bakanı’nı, Maliye Bakanı’nı idam ettikleri için eleştiriyorum. Ben onlar idam edilsin diye değil, özgürlükler için çıktım.
- Sürecin oraya doğru gittiğini kestiremediniz mi?
- Orayı kestiremedik. Yani gelip de Başbakan’ın asılacağını kestiremedik.

“KESİNLİKLE KIRILMAYAŞANACAK”

- CHP’de ulusalcı kimlikleriyle bilinen vekillerin İşçi Partisi’ne katılacakları iddia edildi. Var mı böyle bir şey?

- Biz kulisle mulisle iş yapmayız. İşçi Partisi, Kemalist devrimi benimsemiştir. Bu çağrımızı hep yapıyoruz. İşçi Partisi’ne katılmak bir görevdir diyoruz.
- “Ateş olmayan yerde duman çıkmaz” diye bir atasözümüz var. Masaya oturulmasa bile en azından birileri kendi aralarında özel olarak konuşmuştur.
- Özel olarak bir şey yapmayız. Ama CHP’li vekiller bizim etkinliklerimize çok geliyor. Onlarla konuşuyoruz. Herkesi İşçi Partisi’ne çağırıyoruz.
- Onlar sizin davetinize nasıl bir tepki veriyor?
- Bizim görüşümüzü benimseyenler var.
- Son dönemlerde çok sayıda CHP üyesinin İşçi Partisi saflarına katılması gözlerden kaçmıyor. CHP neden kendi tabanını İP’e kaptırıyor?
- Çünkü Atatürk devrimlerine sahip çıkmıyorlar. Ya bunlar ‘ulusalcılar geri zekâlı’ demediler mi? ‘Ulusalcılar partimizin sırtında kamburdur, atacağız’ demediler mi? Zaten o tabana biz sizi istemiyoruz diyorlar. Sonuç olarak CHP’de ulusalcılık yapmanın imkânı kalmamıştır.

- Şu anki CHP yönetimi Atatürkçü değil mi diyorsunuz?

- Değil. Yani Şangay kötüdür de, Avrupa Birliği ve ABD çağdaş diyorsa bunun ne Atatürkçülüğü, ne de bilimselliği var. Görmüyor muyuz Amerika’nın yediği haltları. Buna hâlâ çağdaşlık mağdaşlık diyen Kılıçdaroğlu’nun hiçbir şekilde Atatürk devrimlerini benimsediğini ve yaymaya çalıştığına tanık olmadım. Ha tabanda sıkıştığı zaman, tepkileri gördüğü zaman ben de Atatürkçüyüm, ulusalcıyım diyor. Tabanı da artık onu dinlemiyor.

- Yönetimle taban, yenilikçi kanatla ulusalcılar arasında bir kırılma mı var?

- Hem de nasıl. Bu kırılma zaten var. Bunun adı konulacak. CHP kesinlikle kırılmaya gidecek. CHP’deki o kırılma düzelemeyecek hale gelmiştir.
- Bu kırılma sonrası için bir öngörünüz var mı, nasıl bir kırılma olacak bu?
- Kırılmanın bir an evvel yaşanması lazım. Kırılma ne kadar gecikirse CHP de, millet de zarar görecek. ‘TR 705’ koduyla CIA’ya rapor yazan bir adamın genel başkan yardımcılığını hazmediyorsa eğer Birgül Ayman Güler veya ulusalcı diye geçinen Emine Ülker Tarhan, başka bir şey demiyorum. Şimdi ulusalcıların da sorumluluğu giderek ağırlaşıyor. Samimiyetsizlikleri ortaya çıkıyor. Sezgin Tanrıkulu’yla, Hüseyin Aygün’le beraber ben siyaset yapacağım ısrarı ulusalcılığa zarardır.

- Samimiyetlerini göstermeleri için ne yapmaları gerekiyor?

- Atatürk’ün altı okunu benimseyen, bütün eserlerini basan parti burada duruyor mu?
- Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla CHP’deki ulusalcıları İşçi Partisi’ne mi davet ediyorsunuz?
- Davet ediyorum. Bu davet açıktandır, Türk milleti önünde bir çağrıdır. Oradaki ulusalcılar, kaldıkları her günün de hesabını vereceklerdir. Kendi tabanları da karşı çünkü. Yani inandırıcılıkları kalmıyor artık. Samimiyet arıyor Türk halkı.
- İşçi Partisi altı oku CHP’den daha fazla mı sahipleniyor?
- Altı oku programımıza aldık. Altı oku CHP’den daha fazla sahipleniyoruz. Atatürkçüyüm diyorsan altı oku sahipleneceksin. Şu anki CHP altı oktan vazgeçmiştir. O vazgeçtiği için biz altı oku benimsedik.
- Ulusalcılar CHP’den ayrılırsa ne olur?
- CHP çöker. Diyelim ki ulusalcılar kızdı İşçi Partisi’ne geçti, tabanı da kalmaz.

“LAİK KESİM OYUNA GETİRİLDİ”

- Umut Davası’nda ceza alanların gerçekten kardeşinizin katili olduğunu düşünüyor musunuz?
- Onu söyledim. Ben konuştum sanıklarla; bir anlatsanıza Uğur Mumcu kimdir diye. Uğur Mumcu’yu tanımıyorlar bunlar. Mesela şu DHKP-C, bunlar taşeron iş de yaparlar Amerikan adına. Şimdi bunlar da öyle. Uğur Mumcu’yu tanımadan arabasına bomba koyan adamlar bunlar. Uğur Mumcu öldürüldüğü gün İran sempatizanı Müslümanlık tasfiye edildi Türkiye’de. Yani bu ülkede İslâmcılık yapılacaksa ancak Amerika’ya bağlı olabilirsin.

- O zaman laik kesim de dinciler yaptı diye sloganlar attı. Onlar da oyuna mı getirildi?

- Getirildi tabii. Yine CHP’liler işte laiklik deyip… Mesela İran intibaı verenler sana söyleyeyim; Bedri Baykam gidip İran konsolosluğunu bastı o gün gençlerle beraber. Hasan Fehmi Güneş, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, İran diyen… Bunlarla hep tartıştım. Bugün suikastın İran kaynaklı olmadığı anlaşıldı. İnançla ilgili Uğur’un bir iddiası yok. 163. madde kalksın diyen adam Uğur Mumcu.

- Sonuç olarak baktığımızda perde arkası aralandı diyebilir miyiz?

- Tabii, diyemeyiz.
- Bombanın patlatıldığı Karlı Sokak’ın ismini Uğur Mumcu Sokağı diye değiştirdiler.
- Biz buna karşı çıktık. Köroğlu Caddesi’ni de değiştirmeyin dedik. Ama belediyeler reklam yapacak ya, bizi dinlemediler. Murat Karayalçın, Uğur Mumcu için tek bir eylem onu yaptı. İki isim değişikliği törenine de katılmadık ailesi olarak. İşte hep biz Uğur Mumcu’nun dostuyuz deyip, Uğur Mumcu’nun fikirlerine yüz seksen derece ters davrananlar adını da sokağa, caddeye veriyorlar.
Kılıçdaroğlu’nu parlatın talimatı

- Komploya kurban giden Baykal’ın yerine geçen Kemal Kılıçdaroğlu deyince aklınıza ne geliyor?

- Kılıçdaroğlu’nun ne halkçılığı var, ne devrimciliği var. SSK’da genel müdür olurken ortaya koyduğu tablo da ortada. Nasıl Türkiye dolandırılmış sağlık sektöründe, stentlerde, ortopedi malzemelerinde… Yani iyi bir bürokrat da saymıyorum. SSK’da ‘mezarda emeklilik’ deniyor ya, o yaşlılık sigortasında değil. Kılıçdaroğlu zamanındaki sağlık harcamalarının savurganlığından olmuştur.
Ergenekon iddianamelerinde de görüyorum. Daha kaset olayı yok işte, Zafer Mutlu’lar gitmiş Tuncay Özkan’a ‘Aman biz bunu CHP Genel Başkanı yapacağız. Bunu parlatın’ demiş. Zafer Mutlu’yu çok yakından tanırım. Solculuğu olan bir adam değil ki. Tabii Kılıçdaroğlu’nu uygun gördüler, biz kullanırız adamı diye. Baykal’la birlikte kim tasfiye oldu ona bir bak. Baykal’ın gitmesiyle birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili yapmadığı adamlara dikkat et. Bu tesadüfi değil. 43 yıl CHP’de bulundum, o yapıyı iyi tanırım.
- Gürsel Tekin, ‘Atatürk’ten sonra partide en güçlü lider Kılıçdaroğlu’dur’ dedi.
- Belediye seçimleri yaklaşıyor ya! Bir kere Atatürk’le Kılıçdaroğlu yüz seksen derece birbirine zıtlar. Böyle ciddiyetsizlik olmaz.
- Hüseyin Aygün’ün Kurtuluş Savaşı’yla ilgili sözleri üzerine Başbakan Erdoğan,

Kılıçdaroğlu’nun da gizli ajandası olduğundan bahsetti. Kılıçdaroğlu’nun gizli ajandası var mı sizce?

- Gizli ajandada Atatürkçülüğü tasfiye var. Ya Amerika’ya mesaj veriyor işte. Tayyip Erdoğan yıpranmıştır, bize ver yetkiyi diye.
Daha Hüseyin Aygün seçilmeden önce İnönü ve Atatürk’ü Dersim’de soykırımcı kabul etti. Aygün’e cevabı ben verdim. Fakat Gülsün Bilgehan tepki bile göstermedi. Milletvekili olacak ya! Benim hanımla karşılaşmışlar. ‘Ya dedeni bile kocam savunuyor’ demiş. Bilgehan, ‘Hanımefendi biz her görüşe açığız. Yeri gelince cevabını veririz’ diyor. Kendilerine ulusalcı diyenler milleti kandırmasınlar. Eğer Güldal Mumcu ulusalcıysa çoktan ulusalcılık bitmiştir.

“BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

- Kardeşiniz Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’yla aranız niye açık?

- Benim CHP’den ayrılıp İşçi Partisi’ne geçmemi eleştirdi. ‘Benim işimi zorlaştırdın’ dedi. O zaman o öyle deyince anladım CHP’den milletvekili olmak istiyor diye.

- Güldal Hanım 2007’den beri Meclis’te. Ve TBMM Başkanvekili. Bu kadar imkânı varken neden eşinin katillerinin bulunması için uğraşmıyor?

- Uğur Mumcu için ne yapıyorsun kardeşim? Yapacağı bir sürü iş vardır. Kitapta neler yaptığını söylüyor. Onu şöyle azarladım, bunu böyle azarladım diyor. Devletin bir numaralı protokolündesin ya! Arabasının plakası 0001. O esas parlamenter faaliyetlerini açıklasın. Yani AKP’nin kanunlarını zamanında çıkartma derdine düştü. Elhak onu iyi yapıyor. Sen oranın evrak memuru musun kardeşim? Eh tabii Meclis Başkanvekilliği maaş güzel, devlet protokolü, VİP… Bunların hesabını versin. Çünkü onu oraya seçenler de kendi tabanlarının kaydığını görüp Uğur Mumcu dostlarını, seçmenlerini çekmeye çalıştılar.

- CHP, eşini milletvekili yaparak Uğur Mumcu istismarcılığı mı yapıyor?

- Evet.

- Sırf onun için mi aday gösterdiler?

- E tabi, ne diye gösterdi? CHP’ye bir gün bile üye değil, bir gün aidat bile vermemiş. Evinden aldı, Uğur Mumcu’nun eşidir diye. Ben de memnun oldum. Destekledim. Sosyal güvenliği bakımından iyi olur. Madem enerjik bir insan Meclis’te mücadele eder diye düşündüm ama…

- Hayal kırıklığına mı uğradınız?

- Uğradım tabii. Hiçbir şey yapmadı. Unuttu yani cinayetle uğraşmayı. Ya mazbatayı aldığı gün Uğur Mumcu unutuldu.

EROL METİN/ANKARA

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.