Léon Foucault Biyografisi

Léon Foucault Biyografisi
Léon Foucault kimdir ve Léon Foucault hayatı. Asıl ismi Jean Bernard Léon Foucault olan ve 1819 – 1868 tarihleri arasında yaşamış Fransız fizikçidir.

Google ünlü fizikçi Léon Foucault'u unutmayıp özel bir doodle hazırladı.

Léon Foucault, 18 Eylül 1819 tarihinde Fransa'ya bağlı Paris kentinde doğdu ve 11 Şubat 1868 tarihinde ise yine aynı kentte vefat etmiştir.

Ünlü Fransız fizikçinin aldığı ödüller ise 1855 yılında Copley Madalyası ve 1862 yılında Légion d'Honneur ödülüne layık görülmüştür.

Jean Bernard Leon Foucault’un en bilindik eserleri ise 'Foucault Sarkacı' ile jiroskop araçları oluyor. Bu sarkaç dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü fiziksel olarak kanıtlayan bir düzenektir.

Foucault'nun bir başka büyük araştırması, o zamana kadar pek çok kez denenmesine karşılık tam olarak ölçülemeyen, ışık hızı üstünedir. Hızla dönmekte olan bir aynada bir görüntü oluşturup, bu görüntüyü 20 m uzaklıktaki bir başka aynaya yansıttı. 

Işık geri döndüğünde, ilk ayna hafifçe dönmüş olduğundan, bu aynada ilk görüntü ile ikinci bir görüntü oluştu. 1850-1862 yılları arasında Foucault, ışık hızının, havada 298 000 km/saniye olduğunu buldu. Bu değerin günümüzdeki geçerli değerden farkı, yalnızca yüzde bir oranındadır.

1867 yılında felçliğe yakalanan Foucault, bir yıl daha yaşayabildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.