Facebook sizi eşiniz kadar tanıyor

Facebook sizi eşiniz kadar tanıyor

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Daire Başkanı Yılmaz Vural, Amerika menşeili şirketlerin, internet kullanıcısı 3,7 milyar insanın kişisel verisini kaydettiğini açıkladı. Vural, “Facebook sizi eşiniz kadar tanıyabiliyor” dedi.

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’da ‘Uluslararası Büyük Veri, Derin Öğrenme ve Siber Terörle Mücadele’ kongresi düzenlendi. Geçtiğimiz gün düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Daire Başkanı Dr. Yılmaz Vural, “Kişisel verilerin korunması geleceğimiz açısından stratejik öneme haiz ve milli güvenliğimizi etkileyecek kritik bir konudur” dedi. Ayrıca Vural, “Hangi siteye girerseniz girin kişisel verinizi kaydediyorsa bunu size bildirmek zorunda sizde bunu sorarak öğrenme hakkına sahipsiniz” diye konuştu. BTK İnternet Daire Başkanı Dr. Mustafa Küçükali ise “ Kişisel veriler konusunda vatandaş bilinçli olmalı” ifadelerine yer verdi.  

“KİŞİSEL VERİ ALIYORSA BİLDİRMEK ZORUNDA”

Günlük hayatta ziyaret ettiğimiz internet sitelerinin kişisel veri kaydettiği takdirde bunu bildirmek zorunda olduğu bilgisini veren Vural şöyle konuştu:

“6698 sayılı kapsamında o sitede kişisel veri işleniyorsa size bilgilendirmek zorunda. Sizin haklarınız var kişisel verilerinizi işlenip işlenmediğini öğrenme işlendiyse buna ilişkin talep etme gibi. Bu hakkınızı ararken doğrudan verinizi işleyen kişiye başvuru yapıyorsunuz. Veriyi kaydeden sorumlu 30 içerisinde sizin sorularınıza cevap vermek zorundadır. Aksi takdirde bunların yaptırımı var.”

“KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI STRATEJİK BİR KONUDUR”

Çağımızda kişisel verilerin korunmasının milli güvenliğimizi dahi etkileyecek önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Vural, “ Kişisel verilerin korunması geleceğimiz açısından stratejik öneme haiz ve milli güvenliğimizi etkileyecek kritik bir konudur. Mahremiyet teknoloji, hukuk ve sosyal boyutları olan üç açıdan ele alınması gereken insan odaklı bir konudur. Kişisel veri bireyin sahip olduğu korunması gereken en değerli varlıkların başında gelir” diye konuştu.   

“GÖRÜNÜYORUZ AMA GÖRMÜYORUZ”

Cep telefonlarının sürekli veri paylaştığına dikkat çeken Vural, “Cep telefonumuzdaki uygulamalara izin veriyoruz. Cep telefonumuzdaki uygulamalar konumunuzu kullanıyor, adınızı soyadınızı kullanıyor. Mahremiyetle bu konuyu bağdaştırdığımızda siz görünüyorsunuz ama görmüyorsunuz. Şu an sizin telefonlarınız sürekli veri paylaşıyor ama ne paylaşıyor bilmiyorsunuz. Gün geçtikçe dijital dünyada sürekli iz bırakıyorsunuz. Bırakmış olduğunuz izler kaybolmuyor” şeklinde konuştu. 

“3.7 MİLYAR KİŞİNİN VERİSİ TUTULUYOR”

Amerika menşeili şirketlerin milyarlarca insanın verisini tuttuğuna dikkat çeken Vural, “Dünyada 3,7 milyar insanın kimliği ayırt ediliyor ve verisi tutuluyor. Facebook, Whatsapp ve İnstagram ile tutuluyor. Ve bu verileri kaydeden şirketlerin Amerika menşeili şirketler. Bugün internete girdiğinizde bu şirketlerde olmayan insan sayısı var mı? Bu şirketlere ilişmeme kullanmama şansı var mı? Yok” dedi. 

“300 BEĞENİDE EŞİNİZ KADAR TANIYOR”

Konuşmasında Facebook hakkında çarpıcı istatistiklere yer veren Vural şu ifadelere yer verdi:

“Facebook 10 adet beğeninizde yani ayak izinizde sizi iş arkadaşınız kadar sizi yakından tanıyor. 70 adet beğeninizde yakın arkadaşınız kadar 150 adette ebeveyniniz kadar 300 ayak iziniz yani beğeniniz varsa da sizi eşiniz kadar tanıyor. 300 beğeninin üzerine çıktığınız zaman artık siz özne olmaktan nesneye dönüyorsunuz. Bu noktada mahremiyet çok zor. Facebook sizi 52 bin öz niteliğinizle sınıflandırıyor. Siz kendinizle ilgili en fazla ne kadar yazabilirsiniz? “

KİŞİ BİLİNÇLİ OLMALI

BTK İnternet Daire Başkanı Dr. Mustafa Küçükali ise, kişisel veri konusunda vatandaşların bilinçli olmasına dikkat çekerek, “Asıl bilinç kişinin kendisinde. Kurumsal ve kişisel bilinç çok önemli. Verilerin bilimin kullanımına anonimleştirilerek açılması çok önemli. Bu konuda kurumsal olarak çalışmalar yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum