Esad'dan fırsat yığınağı

Esad'dan fırsat yığınağı
Washington'un 'çekilme' hamlesinin ardından Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik harekatını ertelemesi ve İdlib'te HTŞ'nin saldırılarını fırsat bilen Şam'a bağlı güçler, Menbiç ve İdlib hattına büyük yığınak yapıyor.

ABD'nin çekilme hamlesinin ardından dengelerin iyice karıştığı Suriye tam bir barut fıçısına döndü. Türkiye, Fırat'ın doğusu ve Menbiç'e harekat planlarını Washington'un hamlesiyle revize ederken Şam güçleri boşluğu doldurmak için harekete geçti. Suriye ordusu Menbiç ve İdlib'e tanklar ve zırhlı birlikler yığdı.

ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamasının ardından Suriye ordusu Menbiç yakınlarına konuşlanmaya başladı.

Uluslararası Haber Ajansı Reuters'ın haberine göre, Şam rejimi Münbiç'in kuzeybatısına askeri yığınak yapmaya başladı. Bölgeye tanklar, toplar ve askerler sevk edildi. Reuters'a konuşan Suriyeli askerler "Yabancı güçlerden gelebilecek her türlü saldırıya her an yanıt vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Aralık'ta yaptığı "Fırat'ın doğusuna harekat bir kaç gün içinde başlayacak" açıklamasının ardından 14 arılık'ta ABD Başkanı Trump ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bu görüşmenin ardından Trump Suriye'deki ABD birliklerinin 'hızlı ve tamamen' çekileceğini açıklamıştı. Trump'ın bu hamlesinin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan "Son gelişmeleri göz önünde bulundurarak harekat planlarımızı biraz erteledik" demişti. Tüm bu süreç boyunca TSK destekli ÖSO güçleri Menbiçve Fırat'ın doğusuna harekat için sınır hattına konuşlandırılmıştı. TSK halen devam eden yığınakla harekat için hazırlıklarını sürdürürken ilk kritik hamle Şam'dan geldi. YPG ile diyalogu başlatan Esad yönetimi Menbiç'e asker sevketti. İkinci gelişme ise İdlib'te yaşandı. Türkiye ve Rusya'nın imzaladığı Soçi mutabakatıyla çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'te Türkiye'nin de terör örgütü loraka kabul ettiği El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam örgütü ÖSO'ya karşı saldırıya geçtib 10 gün içinde Fırat'ın doğusu harekatı ve Menbiç kuşatması için birlik yadrına ÖSO güçlerini yenilgiye uğratan HTŞ İdlib'i kontrol altına aldı. Bunun üzerine özellikle Fırat Kalkanı bölgesinde İdlib'e ÖSO güçleri yeniden sevikyat yaptı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken bir diğer kritik adım da Menbiç'ten geldi. Sacur hattında hem Rusya hem ABD-TSK ortak devriyelerinin sürdüğü kente Esad'a bağlı ordu güçlerinin tanklar, toplar ve zırhlı araçlardan oluşan büyük bir sevkıyat yaptığı öğrenildi. İdlib'teki gelişmeler üzerine de hareketlenen Rusya ve Suriye'nin çatışmasızlık hattına özellikle Hama ve Humus'tan özel birlikler kaydırdığı yakın zamanda büyük bir operasyona hazırlık yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

Menbiç 2011'de Suriye iç savaşı başladığından bu yana 3 kez el değiştirdi. Önce Özgür Suriye Ordusu tarafından Suriye rejim güçlerinden alındı. Ardından terör örgütü IŞİD kontrolüne geçti. Türkiye sınırına 30 km mesafedeki Münbiç, 2016'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'ten geri alındı.

Öte yandan TSK'nın İdlib'e yönelik sevkiyatı da sürüyor. Ülke genelinde farklı birliklerden gönderilen tanklar, güvenlik önlemleri altında Yayladağı'na ulaştı. Tırlardan indirilen askeri araçlar, İdlib sınırındaki birliklere doğru hareket etti Çeşitli kentlerden gönderilen askeri araçları taşıyan tren de İskenderun Garı'na geldi. Askeri araçlar, vagonlardan indirilerek kentteki birliklere gönderilmek üzere yola çıktı.

POMPEO: TÜRKŞYE İLE ÇÖZÜM KONUSUNDA İYİMSERİM

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hem Türkiye'nin kendini 'teröristlere karşı savunmasını' hem de Suriyeli Kürtlerin korunmasını sağlayacak bir yol bulunabileceğine dair 'iyimser' olduğunu söyledi. Dabi'de Suriye konusunda açıklamalarda bulunan Pompeo, "Türklerin ülkelerini teröristlere karşı savunmalarına" imkan tanırken Suriyeli Kürtlerin de korunmasını sağlayacak bir yol bulunabileceğine inandığını söyledi. Pompeo "Türk halkı ve Erdoğan'ın ülkelerini teröristlerden koruma hakkını teslim ediyoruz. Aynı zamanda terörist olmayanların, bunca zaman bizimle beraber savaşanların da korunmayı hak ettiğini biliyoruz. Her ikisini başaran bir son uca ulaşabileceğimize eminiz: Türklerin meşru terör tehditlerinden korunması ve Türkiye'ye yönelik terör riski teşkil etmeyen halklara karşı olası ciddi risklerin önüne geçilmesi" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu ile bu konuyu ele aldıklarını söyleyen ABD'li bakan, Türkiye ile Suriyeli Kürtlerin durumu konusunda çözüme kavuşturulması gereken çok sayıda detay bulunduğunu ancak 'iyi bir sonuca' ulaşılabileceğine dair 'iyimser' olduğunu belirtti. Pompeo, ABD'nin Suriye'deki 2 bin askerini çekme kararının, bir 'taktik değişikliği"'olduğunu belirtti.

ABD KATAR'DAKİ ÜSSÜNÜ BÜYÜTÜYOR


Bakan Pompeo, askeri varlıklarını artırma hususunda Katarlı yetkililerle mutabakata vardıklarını söyledi. Pompeo, Orta Doğu ülkeleri ziyareti kapsamında Katar'ın başkenti Doha'da mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi. Katar ve ABD'nin Irak ve Afganistan dahil bölgedeki diğer sorunların çözülmesi hususunda ortak çalıştığını söyleyen Pompeo, "Katar, ABD'nin 13 bin askerini ağırlıyor ve bu nedenle Katar'a minnettarız." ifadelerini kullandı. Pompeo, sözlerine şöyle devam etti: "Katar ile Udeyd Hava Üssü'ndeki varlığımızın artırılması hususunda mutabakata vardık. Katar, ABD'nin terörle mücadele çabalarını güçlendiriyor ve IŞİD ile mücadelede önemli bir üye." Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dair ise Pompeo, "(Cinayet) Kabul edilemez ve Veliaht Prens Selman'dan yeni cevaplar almaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY İRANI VURMA PLANLARI YAPMIŞ

Suriye'deki gelişmeler nedeniyle bölge barut fıçısına dönerken İran ile büyük bir savaşın kıyısından dönüldüğü ortaya çıktı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un Tahran'a askeri harekat senaryoları için Pentagon'a talimat verdiği bildirildi.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un, Pentagon'dan Washington'a, İran'a askeri müdahale için planlama yapması talimatı verdiği ortaya çıktı. Bolton'un bu talimatından ABD Başkanı Donald Trump'ın haberinin olup olmadığı ise bilinmiyor. Haberin kaynağı ABD'nin önemli yayın organlarından Wall Street Journal. Gazetenin Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Ortadoğu'da büyük bir savaşın fitilini ateşleyebilecek gelişme Eylül ayında yaşandı. O tarihte İran'a bağlı Şii milis güçlerin ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne havan topu ile saldırması ABD cephesinde büyük bir öfkeye neden oldu. Eylül ayının başında meydana gelen olayda mermilerin açık bir alana düşmesi sebebiyle yaralanan olmamıştı ancak görünüşe göre olay Washington'ı askeri müdahale olasılığını tartışmaya teşvik etti. Eski bir üst düzey Beyaz Saray yetkilisi yaptığı açıklamada "İran tarafından neredeyse öldürülecek olmak, bu kesinlikle insanları sarstı'' ifadelerini kullanmıştı. Saldırının ardından ABD Ulusal Güvenlin Danışmanı John Bolton'un Pentagon'daki komutanlara İran'a askeri müdahale seçenekleri üzerine planlar hazırlanması talimatı verdiği öğrenildi.

ABD Başkanı Donald Trump'un Bolton'ın talebini bilip bilmediği belli değil, ancak yetkiliye göre Pentagon, İran'a saldırmak için bir dizi seçenek geliştirmeyi kabul etti. Planların akıbeti ve içeriği da bilinmiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.