Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisinde Çene Botoksu

Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisinde Çene Botoksu
Diş sıkma (Bruksizm) çağımızın hastalıklarından biri olarak nitelendirilebilir.

Sosyal ve iş yaşamında, aile hayatımızda bilinç altımıza ittiğimiz sorun ve streslere karşı reaksiyon ile bazı istemsiz hareketler yapabilmekteyiz. Diş sıkma, Bruksizm veya diş gıcırdatma olarak da adlandırılan alışkanlık bu kapsamda değerlendirilir. Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu günümüzde diş sıkma tedavisinde dünyada en popüler yöntemlerden olan çene botoksu, masseter botoksu veya diş sıkma botoksu olarak da bilinen “Diş sıkma (Bruksizm) tedavisinde çene botoksu” konusunu detayları ile anlatacak.

Diş sıkma nedir?

Diş sıkma depresyon, stres ve yorgunluk gibi iş hayatının ve sosyal yaşamın getirdiği yüklere cevap olarak gelişebilir. Gece diş sıkma, diş gıcırdatma şeklinde görüldüğü gibi, gündüz de diş sıkma devam edebilir. Tıp dilinde diş sıkma, diş gıcırdatmaya verilen isim “Bruksizm” dir.

Diş sıkma nedenleri nelerdir?

Gün içerisinde yaşanan yoğun stres, aşırı odaklanmanın gün ve gece içerisinde istemsiz diş sıkma problemine yol açtığı düşünülmektedir. Özellikle stresli, mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilerde daha sık görülebilir. Stres dönemleri, depresyon, sınav, ayrılıklar, iş değişimi ve hatta mevsim geçişlerinde daha sık görülür.

Diş sıkma nasıl anlaşılır?

Diş sıkma problemi olanların bir çoğu bu rahatsızlığın farkında bile olmayabilir. Diş sıkma rahatsızlığı  genellikle diş hekimi dişlerindeki harabiyeti farkettiğinde, dişlerde düzleşme, kırılma olduğunda farkedilmektedir. Çene eklemi düzeyindeki harabiyetler daha ileri seviyelerde görülür ve bazen geri dönüşümsüz olabilir.

Diş sıkma belirtileri nelerdir?

Diş sıkma alışkanlığı olan kişiler, tüm gece dişlerini sıktıkları ve diş gıcırdattıkları için sabah çene, yanak, şakak ve yüz yüz ağrılarıyla uyanırlar.  Gece boyunca süren diş sıkma aktivitesi sebebi ile farkında olmadan gece sıkça uyanırlar ve bu sebepten uyku düzenleri bozuktur. Gece boyunca süren istemsiz diş sıkma ve diş gıcırdatma eforu ile yorulan ve düzgün şekilde uyuyamayan diş sıkma hastaları sabah kalktıklarında kendilerini yorgun hissederler. Diş sıkma problemi olanlar, ileri dönemde yüz ve çene ağrıları dışında baş, boyun ve hatta sırt ve bel ağrıları gibi diş sıkma belirtileri yaşarlar.

Diş sıkma nelere yol açar?

Diş sıkma, Bruksizm problemi olanlarda ileri dönemlerde çene eklemine aşırı yük binmesine bağlı olarak çenede kilitlenme, çene ekleminde ağrı ve çıtırdama şeklinde sesler görülebilir. Dişlerde düzleşme, kırılma ve diş etlerinde çekilmeler gelişebilir. Diş sıkma (diş gıcırdatma) erken yaşta yıpranmış, eksilmiş, deforme olmuş yaşlı dişlerine sebep olur. Diş sıkma sonrası mevcut implant ve protezler zarar görebilir. Çene eklemi zarar görerek kronik eklem ağrısı ve çenede kilitlenmeye yol açabilir.

Diş sıkma sebebi ile kronik yüz, baş ve boyun ağrıları sebebi ile uyku düzeni bozulan kişilerde sosyal, psikolojik ve akademik sorunlar olabilir. Devamlı diş sıkmaya bağlı olarak masseter kası hipertrofiye olarak(aşırı gelişerek) köşeli yüz veya kare yüz denilen değişim olur. Özellikle kadınlarda yüzde maskülen (erkeksi) bir görünüme yol açar.

Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma tedavisinde antidepresanlar; aşırı stres ve depresyon öncü sebep ise psikoterapi yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.

Diş sıkma tedavisi gece plakları; dişlere ve çene eklemine binen yükü azaltabilir.  Kullanımı ve adaptasyonu zordur.

Diş sıkma tedavisinde kas gevşeticiler; yan sistemik etkileri sebebi ile sıkça kullanılmaz

Diş sıkma doğal tedavileri; hekim tarafından verilmeyen hiçbir tedaviyi önermiyoruz.

Diş Sıkma Tedavisinde  Çene Botoksu

“Çene Botoksu”, “Diş sıkma botoksu”, “Masseter Botoksu” isimleri ile de anılan diş sıkma tedavisinde botoks uygulaması günümüzde çok yaygındır. Çene botoksu diş sıkmaya bağlı olarak aşırı kuvvetlenmiş ve büyümüş çiğneme kasını (masseter kasını) kontrollü bir şekilde zayıflatarak etkini gösterir. Çene botoksu (Masseter Botoksu) ile zayıflatılan masseter kası dişler, diş etleri, çene eklemi üzerine olumsuz etkilerini yapamayacak bir güce ulaştırılır. Bunu yaparken diş sıkma botoksu çiğneme kasının (masseter kası) yeme, içme gibi fonksyonlarını engellemez.

Çene Botoksu (Masseter Botoksu) Nasıl Yapılır?

“Çene botoksu nereye yapılır” sorusu sıkça sorulur. Çene Botoksu (Masseter Botoksu) yanak bölgesinden çiğneme kası üzerine her bir tarafta 3’er noktaya çok ince iğneler ile yapılır. Neredeyse ağrısız olan diş sıkma botoksu işlemi yaklaşık 5-10 dk sürer. Çene botoksu yaptıranlar, çene botoksu sonrası hemen normal yaşama dönülebilir. Uzman ellerde doğru yapıldığı sürece “çene botoksu yan etkileri” çok azdır. “Çene botoksu öncesi sonrası” bir süre kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulması istenir.

 

Doç. Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.