Fikri Türkel

Fikri Türkel

Çorbamıza Teknoloji Karıştı

Çorbamıza Teknoloji Karıştı

Bu bayramın en önemli teknoloji haberi IBM’den geldi: ABD’de yayınlanan Bon Appétit dergisi ile birlikte geliştirdiği Chef Watson uygulaması sayesinde evde yeni tatlar keşfedilecek. IBM Watson, besinlerin özelliklerini ve aşçılık tekniklerini analiz edip, eldeki malzemelerle hazırlanabilecek tarifler sunuyor.

Bize bakan yönü nedir? Önce yeni teknolojiyi tanıyalım sonra sorunun cevabına dönelim:

Her gün “bugün ne pişirsem” sorusunu soran, evde sınırlı malzemelerle neler yapılabileceğini düşünen veya sağlık nedenleriyle yasak olan malzemeleri kullanmadan “çok sevilen” yemeğin nasıl yapılacağını bilmek isteyenler artık IBM ve Bon Appétit’in kullanıma sundukları “Şef”ten yardım alabilecekler. 

Dünyanın dört bir yanından yemek tariflerine ulaşabilen Chef Watson, yeni lezzetler keşfetme konusunda uygulamayı kullanan ev aşçılarına ilham verecek.

Herkesin kullanımına açık ücretsiz uygulama, malzemelerin farklı yemeklerde ve pişirme stillerinde nasıl kullanıldığı konusuna ek olarak Chef Watson, Bon Appétit Dergisi’nin very tabanında bulunan 10 

bin tarifi anlayacak şekilde eğitildi.

Chef Watson’u benzerlerinden özel kılan noktaysa, beta sürümüne sahip sayısız kullanıcılar tarafından paylaşılan önemli girdilere sahip olması ve insanların tat tercihleri hakkındaki bilgiye de sahip olması. Bunlara ilave olarak Chef Watson, belli gıdalara karşı alerjisi olanlara veya yaşam tarzlarına uygun tarifler hazırlayabiliyor. 

Chef Watson, insanların belirli malzemeleri hariç tutmasına olanak tanıyıp, besin kısıtlamalarının üstesinden gelmesine yardımcı olarak, herhangi beslenme biçimine uygun çözümler sunarak mutfak ile ilgili hayal güçlerinde onlara ilham veriyor.

Sadece diyet beslenme arayışı değil, obezite ile mücadelede de Chef Watson’un bu ve geliştirilmiş uygulaması yardımcı olabilecek.

İnsanlık, gıda güvenliği konusunda, her geçen gün daha duyarlı hale geliyor. Halen gıda sektöründe üç ana sorun algıyı yönlendiriyor: Bilgi kirliliği, gıda tahşişleri (karışma, bulaşma vs) ile gıda kontrol ve denetim zorluğu...

Bu üç sorun inanç, gelenek ve tercihlerine bağlı beslenme zorluğunu da beraberinde getiriyor.  Yanlış ve yönlendirilebilir gıda haberleri de bu sorunlardan kaynaklanıyor. 

Diğer taraftan helal, koşer, vigan gibi onlarca beslenme tarzına bu ve benzer uygulamalar çare sunabilir. 

Düşünün sofraya oturacak kişi sayısında lezzeti, besin değerlerini (kalori, yağ, tuz, şeker gibi), diyetleri yönetebilecek bir mönü sunabilecek bir sistemden bahsedilebilir. 

Şimdilik bireysel uygulama özelliği taşısa da ileride restoran, otel ve catering noktaları için de zorunlu hale gelecek bir özellik arzediyor.

Benzer alanlarda farklı kurum ve kuruluşların da çalışmaları bulunuyor. Bakalım, yemek yapma keyfinin dışında Chef Watson, kalıcı ve sürdürülebilir gıda alanında sistemi nasıl geliştirebilecek?

TeknoSA Niye Cep Telefonuna Girdi?

Her pazarın kendi özellikleri var. Örtülü ve örtüsüz vergiler ülke pazarlarına yeni avantaj ve dezavantajlar sunabiliyor. Mesela, üç yıl önce Erbil, dünyanın en cazip teknoloji ürünleri pazarıydı. Çünkü ya kayıtdışı geliyordu ya da yüzde 5 gibi sembolik vergiler uygulanıyordu.

Türkiye’de mevcut vergilerin yanı sıra yeni teknoloji vergisinin geleceğinin söylenmesi, şirketleri yeni yapıya göre konumlandırmaya başladı.

TeknoSA, kendi akıllı telefon ve saatini piyasaya çıkararak Türkiye teknoloji perakendeciliği sektöründe yine bir ilki gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en büyük teknoloji market markası TeknoSA, sadece akıllı cep telefonu değil Preo markasıyla kendi ürünlerini tüketicilerle buluşturacak. İlk olarak da Preo P1 akıllı telefon ve Pwatch akıllı saat modeli bayram öncesi tüketicilerle buluştu. 

TeknoSA, bu adımı “kesintisiz deneyim ve teknolojide entegre hizmet anlayışını güçlendirmeyi hedefleyen” bir amaçla yapıyor. 

Yerli telefonda TeknoSa ilk değil. GSM operatörlerinin kendi telefonları var. Bu alandaki rekabeti reklamlarda da görebilirsiniz. 

Yerli cep telefon rekabetinde General Mobile ilk turnikeye girenlerdendi. Aynı şekilde Casper ve en son Vestel bu alanda iddialı olduklarını gösteren adımlar attı. 

Teknoloji ürünlerinde öncü niteliği taşıyan akıllı cep telefonları, diğer alanlar için de yol işareti niteliği taşıyor. 

TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan da pazar hakkında benzer bilgiler veriyor: “Pazar, 2015 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 büyüdü ve 9,4 milyar TL ciroya ulaştı. Bu dönemdeki yüzde 23’lük büyüme hızıyla telekom kategorisinin büyümenin lokomotifi olduğunu görüyoruz”. 

Şimdiye kadarki verilere bakılırsa, yerli üretim akıllı cep telefonları satışı yüzde 10 civarında bulunuyor. Bir taraftan reklamlarla başlayan rekabet, diğer taraftan vergi ile elde edecekleri fiyat avantajının bu rakamı yukarılara çekmesi bekleniyor. 

Önümüzdeki süreçte, yeni yerli cep telefonu ve teknoloji ürünlerinin çıkmasını bekliyorum. 

Yerli teknolojiye, 4G ve 5G teknolojisiyle birlikte yeni bir ivme kazanması da bekleniyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi