Fikri Türkel

Fikri Türkel

“2063 Yılına Kadar Hedeflerim Hazır...”

“2063 Yılına Kadar Hedeflerim Hazır...”

İnşaat sektörü, büyümenin lokomotifi biliniyor, görülüyor... Komşu ülkelerde ısınan gündem, Türkiye ile dış ticaret ilişkilerine de yansıyor...

İstanbul’a yoğun yabancı ilgisinden bahsediliyor...

Bir taraftan koalisyon süreci diğer taraftan adım adıma krize doğru giden küresel ekonomi arasında gözümüzden kaçanlar var mı?

İşte, inşaat sektörünün önemli oyuncularından olan İnanlar İnşaat’ın Başkanı Serdar İnan ile bu çerçevede bir sohbet yapma fırsatı buldum. 

Buluşmamızın amacı “think tank” amaçlıydı ama sonunda konu yine konut sektörüne ve kendisinin yaptığı işlere geldi. 

Sözünü esirgemeyen biri olarak bilinen Serdar İnan’ın pragmatik yaklaşımları da manidar. Duraklarda durmayan demiryolu projesi, yeni kanal projesine verdiği teklif ona ait. Hala masasında onlarca çılgın proje var. Mesela, başlığa çektiğim “2063 yılına kadar hedeflerim hazır...” ifadesi de ona ait. Allah uzun ömür versin ve bu heyecan herkese yansısın...

Peki, mevcut durum nasıl?

Kendileri açısından inşaat sektörünün geçen yıl iyi geçtiğini belirten İnan, 2014’te 480 milyon TL’lik ciro yaptıklarını bu yıl da 650-750 milyon TL ciro beklediklerini söyledi.

İnan, sohbet sırasında yine çok tartışılacak “İmar Projesi”nden bahsetti. Şöyle ki:

“İstanbul’da 15 milyon kişi ikamet ediyor. Kaçak yapıları ve imar planı olmayan yerleri çıkarsak 12 milyonu geçmez’’ diyen İnan, İstanbul’da 50 milyon kişinin yaşayabileceği şekilde bir imar planının yapılması durumunda konut fiyatlarının düşeceğini savundu. Konut fiyatlarının pahalı olmasının nedenini imar alanı olmamasına bağlayan Serdar İnan, “İmar planı olmadığı için imar alanı da yok. Kaçak katlar, yapılar. İmarsız inşaatlar var. İstanbul’un bir genişleme alanı yok. İnşaat yapılacak alan olmadığı için de arsa fiyatları pahalı. Dairelerin yarısı hatta bazen daha fazlası arsa bedeli.

İstanbul’da şehrin dışındaki konutlar bile pahalı’’ dedi.

Bir inşaat firması sahibi olarak kendisini ‘’Ben rant taraftarı değilim. Benim amacım sürdürülebilir iş yapmak’’ şeklinde ifade eden İnan, siyasi görüşüne ilişkin sorumuzu ise, ‘’Hiçbir fikrin sahibi değilim, havada uçan tüm kelimeler benim’’ diye yanıtladı.

Serdar İnan’la sohbetten aldığım bazı notlar, piyasaya ilgi duyanlar için de yol işareti olabilir:

• Ortadoğu satışlarımızın yüzde 80’i Kuveyt, Katar ve Suudilere yönelik... Dubai, kendisi konut ve inşaat arzında bulunduğu için ancak yüzde 10’luk bir pay alıyor Türkiye’den...

Basın Ekspres yolundaki projemizin tamamı için bir Suudi Grubu ile anlaştık, onlar satacak. 

• Bana tsunamide bile sörf yapar, derler. Tehlikeyi severim, risk alırım. Bunun çok avantajlarını gördüm.

• Son olarak Almanya’da emlak fuarına katıldık. Avrupa’da 500 milyar avroluk bir potansiyel var. Piyasadan parayı çekmenin tek yolu emlak yatırımıdır. 

İran’daki gelişmeleri takip ediyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fikri Türkel Arşivi